ЕП потвърди текстовете от механизма за върховенството на закона

Ще разследват нарушения, които засягат или рискуват да засегнат бюджета на ЕС 

13.11.2020 | 07:03 Редактор: Тодор Петров
ЕП потвърди текстовете от механизма за върховенството на закона

Комисиите по бюджет и бюджетен контрол на Европейския парламент потвърдиха постигнатия компромис между институциите по механизма за върховенството на закона. 

По информация на БНР, съгласно постигнатото споразумение комисията ще разследва вероятните нарушения, които засягат или рискуват да засегнат бюджета на ЕС и може да предложи замразяване или орязване на плащанията към определено правителство. 

Решението за това ще се взима с квалифицирано мнозинство в Съвета, като вотът трябва да стане в рамките на един или три месеца от момента на получаване на предложението. В случай, че механизмът е задействан към страна членка, тя ще бъде задължена да продължи плащанията до крайните бенефициенти като местни власти, НПО-та и студенти.

Новият закон няма да се прилага само ако има пряка злоупотреба с европейските фондове. За да влезе механизмът в сила, трябва да бъде постигнато компромисно решение в Съвета на първо четене, за което е необходимо квалифицирано мнозинство. 

След това текстът трябва да бъде върнат в Европейския парламент първо за одобрение в комисиите и след това от целия парламент. Ако това стане, той ще влезе в сила от 1 януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК