Семейство Гейтс дарява още $70 млн. за достъп до ваксини на по-бедните

От фондацията им заявиха, че се надяват другите международни дарители да последват техния пример

12.11.2020 | 16:10 Редактор: Ралица Братанова
Семейство Гейтс дарява още $70 млн. за достъп до ваксини на по-бедните

Американските милиардери Бил и Мелинда Гейтс добавиха 70 млн. долара (53 млн. паунда) финансиране за разработването и разпространението на ваксини срещу Ковид-19, които да бъдат широко достъпни за бедното население в държавите с ниски доходи, предава Yahoo Finance.

Bill & Melinda Gates Foundation, създадена от съоснователя на Microsoft и неговата съпруга, бивш генерален мениджър на технологичната компания, вече е дарила 393 млн. долара в борбата срещу коронавируса.

Сега фондацията ще дари допълнителни 50 млн. долара по схемата за глобален достъп до ваксини COVAX Advance Market Commitment (AMC), ръководена от Алианса за ваксини - GAVI, пише BloombergTV.bg.

Освен че може да се похвали с "най-голямото и разнообразно портфолио от кандидати за ваксина срещу Ковид-19“, AMC е фокусирана върху осигуряването на справедливо разпространение, особено в страните с ниски доходи, след като дадена ваксина бъде одобрена и лицензирана за прилагане.

Останалите 20 млн. долара ще отидат към Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), която до момента е инвестирала 23,7 млн. долара в шест различни ваксини от типа ARS-CoV-2, съобщават от частната фондация на Бил и Мелинда Гейст.

"Трябва да гарантираме, че всеки ще има еднакакъв достъп до тестове, лекарства и ваксини, когато те бъдат налични без значение къде живее по света", посочи Мелинда Гейтс в изявление.

Фондацията е работила също така с CEPI и GAVI заедно със Световната здравна организация и за създаването на Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, който има за цел да ускори развитието, производството и справедливия достъп до тестове, лечения и ваксини.

Ограничени дози на ваксина срещу коронавируса могат да бъдат на разположение до края на годината. Pfizer и BioNTech наскоро обявиха, че тяхната ваксина е ефективна в повече от 90% от случаите на база на проучването си, направено върху над 43 500 доброволци. 

От Bill & Melinda Gates Foundation заявиха, че се надяват другите международни дарители да последват техния пример и да положат повече усилия за борба с пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
ауу пускаме вируса , после пускаме и ваксината ! ей голям играч бил Гейтс . ам вече номерата му не минават ! щото има и по умни от него .... Сигнализирай за неуместен коментар