4 приоритетни групи първи ще получат ваксината в Германия

Това ще са тези, които са изложени на особено висок риск от заразяване

12.11.2020 | 15:12 Редактор: Ивет Арабова
4 приоритетни групи първи ще получат ваксината в Германия

Имунизациите срещу коронавируса вече чукат на вратата. Преди броени дни стана ясно, че потенциалната ваксина BNT162b2 на германската фирма "BioNTech" и нейния партньор "Pfizer" е показала ефективност от над 90% - седем дни след инжектиране на втората доза.

Темата за това кой ще получи най-напред ваксината се обсъжда в работна група от представители на Германския съвет по етиката, Постоянната комисия по ваксинациите и Академията на науките.

Ще бъде търсен максималният ефект

Никога досега още преди края на третата фаза от изпитанията на дадена ваксина не са били давани препоръки кои групи от населението да бъдат ваксинирани най-напред, припомня председателят на Постоянната комисия по ваксинациите проф. Томас Мартенс.

"С голяма вероятност ще трябва да определим приоритетите, защото в началото няма да можем да осигурим ваксина за всички желаещи“, добавя той. Трябва да се идентифицират приоритетните групи от населението в Германия така, че да се извлече максимална медицинска полза за цялото общество, смята професорът.

Председателката на Съвета по етиката професор Алена Бюкс е против това "да се ръководим единствено от медицински съображения". Според нея не по-малко важни са такива принципи като справедливостта и солидарността, но разбира се и спазването на законите, и в частност на германската Конституция. Към последното спада и принципът на самоопределение, тоест – ваксинирането трябва да е доброволно. "Изключваме каквито и да било форми на принудителна ваксинация,“ подчертава проф. Бюкс. В Германия между 50 и 60% от хората са съгласни да се ваксинират, но колективен имунитет се постига чак на равнище 70% имунно население.

Четири приоритетни групи

Фармацевтичната индустрия не е в състояние отведнъж да осигури ваксини дори и за 50% от населението. Тъй че най-напред трябва да бъдат ваксинирани онези, които "поради лични обстоятелства или заради професията си са изложени на особено висок риск от заразяване, могат да заразят други хора или даже да умрат", казва професор Бюкс.

Тя посочва и четирите главни цели на предстоящата ваксинация: да се предотврати тежко протичане на болестта с опасност от смърт; да бъдат защитени лицата с особено висок риск от заразяване по време на работата им; да се ограничат огнищата на епидемията; да се поддържат в работоспособно състояние органите на държавната власт, а също така и общественият живот. На практика това означава, че в самото начало ще бъдат ваксинирани най-възрастните пациенти и хората с хронични заболявания. Тук акцентът се поставя върху старческите домове, където рискът от разпространение на инфекцията е много по-висок.

Втората приоритетна група включва онези, които се грижат за първата група: лекари, медицински сестри, болногледачи. Следват онези професионални групи, които са особено важни за функционирането на държавата: всички заети в сферата на здравеопазването, в полицията, в службите за сигурност, противопожарната охрана, а също така учителите и възпитателите в детските градини, информира "Дойче Веле".

С приоритет ще бъдат ваксинирани и онези хора в Германия, на които обстоятелствата им налагат близък контакти с други хора. По-конкретно става дума за обитателите на приютите за бездомници, а също и за бежанците в приюти и общежития.

Ваксина за всички – до лятото на 2021

Повечето германци, естествено, се вълнуват от следния въпрос: Кога ще могат да се ваксинират хората, които не влизат в приоритетните групи? Президентът на Академията на науките Гералд Хауг смята, че това ще бъде възможно през лятото на 2021 година.

Германският министър на научните изследвания Аня Карличек се надява, че производството на ваксината ще започне с бързи темпове. Във вторник тя каза: "Сега най-важното е да произведем ваксината колкото се може по-бързо и в големи количества."

Много експерти предупреждават обаче, че стартът на ваксинирането изобщо не означава справяне с епидемията. Ще мине още доста време, докато животът се нормализира, смятат повечето специалисти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК