ОАЕ разреши съжителство без брак, край на "убийствата на честта"

Те разрешиха и употребата на алкохол

11.11.2020 | 12:40 Редактор: Искра Ангелова
ОАЕ разреши съжителство без брак, край на

През почивните дни в Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха мащабни промени в действащите в страната ислямски закони. Правителството позволи на неомъжените двойки да живеят в съжителство, отмени наказанията за пиене на алкохол и криминализира убийствата на честта, предава Associated Press (AP).

Емиратската агенция WAM съобщи, че емирът на ОАЕ е одобрил изменения в законите за личния статус, гражданските отношения и наказателно-процесуалния кодекс. Нововъведенията включват декриминализиране на определени действия, които не вредят на другите. В допълнение властите на ОАЕ отмениха члена, смекчаващ наказанието за така наречените "убийства на честта“ (акт на насилие, обикновено убийство, извършено от мъже от семейството срещу жени, които са "опозорили" семейството - бел. ред.).

Текстът на поправката за "убийствата на честта" гласи, че промените са направени "от силния ангажимент на ОАЕ за защита на правата на жените и върховенството на закон". Властите на ОАЕ отмениха члена, предвиждащ смекчаване на наказанието за така наречените "престъпления в защита на честта". По този начин подобни престъпления сега ще бъдат разглеждани от съдилищата като обикновени дела за убийства, съобщава "Фокус".

Направени са промени и в закона за наследството и закона за личния статус. Сега чужденците ще могат да избират закона, който искат да използват при разпределяне на наследство или по въпроси с личния статус. Както отбелязва Асошиейтед прес, измененията ще премахнат глобите за употребата, продажбата и съхранението на алкохол за лица на възраст над 21 години.

Асошиейтед прес съобщи, че бирата и други спиртни напитки са широко достъпни в баровете и клубовете на страната, но доскоро хората трябваше да получат правителствен лиценз за закупуване на алкохол, занасяне вкъщи и пиене. Нововъведенията ще позволят на мюсюлманите, на които са отказани лицензи, да пият алкохол свободно.

Агенцията обърна внимание на поправка, която позволява на неженените двойки да живеят заедно. Преди беше престъпление да живеят заедно преди брака. Властите, особено в Дубай, биха могли да си затворят очите, когато става дума за чужденци, но заплахата от наказание за тях все още съществува.

Според емиратското издание The National, поправките, които влизат в сила незабавно, отразяват прогресивните мерки на правителството, за да бъдат в крак с времето.

WAM съобщи, че измененията са насочени към консолидиране на принципите на толерантност и укрепване на законодателната и инвестиционна среда, свързана с мултикултурализма. Държавата също така се стреми да създаде конкурентна и безопасна социална и икономическа среда.

Според Асошиейтед прес разширяването на личните свободи отразява промените в държавата, която се стреми да привлече западни туристи и бизнесмени, въпреки факта, че нейната правна система се основава на строга интерпретация на ислямското право. Преди това ОАЕ водеха дела срещу чужденци, което предизвика гняв в родните им страни.

Както отбелязва агенцията, измененията идват след подписването на споразумение за нормализиране на отношенията между ОАЕ и Израел чрез посредничеството на САЩ. Очаква се те да привлекат израелски туристи и инвестиции. Трябва също да се отбележи, че Дубай се готви да бъде домакин на Световното изложение ЕКСПО-2020.

Снимка: БГНЕС/ Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво! Влязоха в 20-ти век най-накрая! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ехаааа сега ще си отпият Сигнализирай за неуместен коментар