Какво е забранено на жените в Саудитска Арабия?

Те нямат право да пробват дрехи в магазина

08.11.2020 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова
Какво е забранено на жените в Саудитска Арабия?

Откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман стъпи на власт, в Саудитска Арабия през 2017 г. настъпиха изненадващи реформи. В края на 2019 г. той въведе нови закони, даващи свобода на жените. Той им позволи да пътуват сами, като им позволи да получат паспорти и да пътуват в чужбина без съгласието на мъжете им.

Мохамед бин Салман отмени и друго законодателство, което години наред не позволяваше на жените да регистрират брак, развод или раждане на дете. А през последната година имаше редица кампании, които настояваха жените да получат право да шофират, както и да имат равни права с мъжете. 

Жените все още не могат да се омъжват, напускат затвора или кризисния център за домашно насилие без съгласието на техните мъже. А това директно означава, че е почти невъзможно жертвите на домашно насилие да търсят сами закрила или да получат правна защита, съобщава theweek.co.uk.

Но въпреки всички реформи, жените в Саудитска Арабия все още са обект на безброй ограничения в ежедневието и се смятат за "втора класа" в обществото в страната.

car

Носенето на грим или дрехи, които показват красотата им

Дрескодът на жените се управлява стриктно от ислямските закони. По-голямата част от жените носят абая - черна свободна "рокля", която ги покрива от глава до пети. Лицето не е задължително да се покрива.

През 2017 година виден духовник призова жените да избягват всяка абая, която има декорации. А две седмици по-късно в социалните мрежи се разпространи на видео, на което се вижда как саудитска жена се разхожда северно от Рияд, облечена в минипола, нарушавайки тотално строгите разпоредби за облеклото на жените. Тя е била привикана за разпит в полицията, но по-късно е освободена без обвинение.

saudi

Връзка с мъжете

От жените се изисква да ограничат времето, прекарано с мъже, с които не са обвързани. По-голямата част от обществените сгради, включително офиси, банки и университети, имат отделни входове за различните полове.

Общественият транспорт, парковете и плажове също са отделени в повечето части на страната. В края 2019 г. правителството обяви, че вече не се изисква ресторантите да имат отделни входове за мъже и жени.

Незаконната връзка може да доведе до наказателни обвинения както срещу мъжа, така и срещу жената, но обикновено нежният пол е изправен пред по-строго наказание.

Женското присъствие в спорта

През 2015 г. Саудитска Арабия предложи да бъде домакин на Олимпийските игри, но без участието на жени. "Нашето общество може да бъде много консервативно", каза принц Фахад бин Джалави ал Сауд. 

"Трудно приемаме, че жените могат да се състезават в някакъв спорт", заяви той.

Когато Саудитска Арабия изпрати за първи път на Олимпиада жени - Лондон 2012 г., служители заклеймиха двете състезателки като "проститутки". Жените трябвало да бъдат придружавани от мъже и да покрият косите си.

Проба на дрехи по време на пазар

"Мисълта за съблечена жена в съблекалнята, очевидно е прекалено много, за да може мъжете да се справят с това", каза писателката Морийн Дауд.

shopping

Също така те не могат да посещават гробища, както и да четат нецензурирано модно списание.

Но като цяло нещата в страната започват бавно да се модернизират.

"Но ние трябва да наложим тази промяна постепенно и да запазим своята идентичност", каза кралският съветник Ханан Ал-Хамади.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Безумно... то и някои от коментарите показват защо! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 29
Чичо
преди 3 години
В общо линии са прави - жените наистина са второ качество. Не бих казал и, че въобще могат да се причислят към хората. Сигнализирай за неуместен коментар