Джил Байдън - от преподавател по английски до първа дама на САЩ

Тя е най-ценният съветник в кариерата на съпруга си

09.11.2020 | 20:02 Редактор: Ивет Арабова

От преподавател до първа дама на САЩ – Джил Байдън, съпругата на новоизбрания президент, ще е новата стопанка на Белия дом. Повече от 40 години тя стои зад съпруга си и е най-ценният съветник в кариерата му. Ще разчупи ли обаче стереотипите за първа дама на САЩ и коя е Джил Байдън?

Прекарала няколко десетилетия в класната стая – Джил Байдън е доказан преподавател и професор по английски език. Споделя, че професията за нея е призвание. И точно от класната стая, където преминава голяма част от живота ѝ, Джил направи обръщение към нацията, след като съпругът ѝ беше официално обявен за кандидат за президент. 

"Никога не съм си представяла, че на 26 години ще се питам: Как спасяваш едно разбито семейство. Отговорът е същият като този как се спасява една разбита нация - с любов и разбиране. Ние просто се нуждаем от лидерство, достойно за нас, честно ръководство, за да се възстановим от тази пандемия и да сме подготвени за всичко друго, което следва", каза Джил Байдън.

Двамата се женят през 1977 година, пет години след като Джо преживява ужасна трагедия – съпругата и дъщеря му загиват в автомобилна катастрофа. Джил помага на самотния баща да отгледа синовете си. Джил и Джо имат една дъщеря – Ашли. Според близки до двойката мнението на Джил има най-голяма тежест за Джо не само в личния живот, но и в политическия. Oпора му е в трудните моменти. И го подкрепя безусловно. 

Сега Джил Байдън започва нова отговорна задача – на първа дама. Но иска да запази работата си на преподавател. Според експерти, жените до президентите на САЩ никога не са имали право да съчетават толкова много неща наведнъж. Дали Джил Байдън обаче ще успее да разчупи тези стереотипи, тепърва предстои. Очаква се да продължи някои от проектите си, които е започнала с Мишел Обама още през 2011 година, като подкрепянето на военни семейства. И ще се фокусира върху въпросите за образованието в страната. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК