Далеч от прожекторите: Коя е Ашли Байдън?

Най-малката дъщеря на новия президент на САЩ за детството и мечтите ѝ

09.11.2020 | 11:53 Редактор: Радостина Димитрова
Далеч от прожекторите: Коя е Ашли Байдън?

Вече десетилетия семейство Байдън е под светлината на прожекторите в Америка. Но едно от децата на новоизбрания президент Джо Байдън често се опитва да я избегне - най-малката му дъщеря Ашли Байдън.

Тя прекарва години, призовавайки за реформа на наказателното правосъдие. Докато служи като старши изпълнителен директор в организация, която твърдо се противопоставя на смъртното наказание, тя основава и собствена благотворителна марка дрехи за хората в нужда.

Коя е Ашли Байдън?

Ашли Байдън е родена на 8 юни 1981 г. По-големите ѝ братя Бо и Хънтър Байдън са родени от първата съпруга на Джо Байдън - Нейлия. Двойката има и още една дъщеря на име Наоми.

През 1972 г. трагедия покосява семейството. Нейлия и Наоми загиват в катастрофа точно когато Джо се готви за първия си мандат в Сената. Три години по-късно той среща Джил, която след няколко месеца ще влезе в ролята на Първа дама на САЩ. 

"Тя ме накара да осъзная, че семейството ми може отново да е цяло", пише той в мемоарите си от 2007 г.

Братята и сестрите на Байдън винаги са били близки.

"От момента, в който се роди, братята й се грижеха за нея", споделя Джил Байдън пред Delaware Today за Ашли през 2018 г. "И тя винаги искаше да е като тях. Където и да отидеха, тя искаше да е с тях, а те я взимаха."

За съжаление Бо Байдън издъхва от рак на мозъка през 2015 г.  Ашли почита паметта му, като пуска нейната марка "Livelihood". Логото на марката включва лък, който символизира как "понякога трябва да бъдем издърпани докрай, за да стреляме напред."

"Той беше моят лък. Ракът му ме постави на колене. Нямах друг избор, освен да стрелям напред, да продължа, да продължа да се прицелвам в собствените си мечти", казва Ашли.

Тя предпочита да стои далеч от общественото внимание

Въпреки че живее под светлината на прожекторите през по-голямата част от детството си и през ранните си години, 39-годишната Ашли обича своята анонимност. Instagram профилът ѝ е личен. Тя обикновено свежда и социалните изяви до минимум, тъй като се чувства неспокойна.

"За мен е чест да бъда тук в зала, пълна с жени, които управляват. Всъщност тук има една наистина добра енергия и се чувствам комфортно, а рядко се чувствам така на такива събития", признава тя по време на една от редките си публични изяви на срещата Women Rule 2014 във Вашингтон, окръг Колумбия.

До голяма степен детството ѝ е нормално. Тя учи в частната гимназия в Блумингтън, Делауеър. След това записва културна антропология в университета Тулейн. След дипломирането тя все още не е сигурна каква ще бъде следващата й стъпка. Затова Ашли работи като сервитьорка в пицария в родния си град.

Социалната работа се превръща в нейна страст. В продължение на четири години тя работи като помощен персонал в детска клиника за психично здраве. След като се връща в университета за да завърши магистър по социалните политики, тя работи в приемни центрове и центрове за задържане на непълнолетни.

Ашли се бори за съдебна реформа

Преди да се оттегли в очакване на това дали баща ѝ ще бъде следващия президент на Америка,  Ашли е изпълнителен директор на Делауерския център за правосъдие. Провеждайки проучвания и предлагайки програми като намеса и превенция на престъпността за младежи, организацията се ангажира, вече почти век, да помогне на тези, които преди са попаднали в затвора, да започнат наново, след като бъдат освободени.

"Всеки ден е наистина значим", каза Ашли пред Glamour през 2017 г. "Снощи един от ръководителите ни успя да намери работа на някого, който тъкмо бе излязъл от затвора. Тя отиде в девет часа през нощта, за да му даде униформа за новата му работа и му направи снимка с нея, а той изглеждаше толкова горд, че отново ще се труди. Работата, която вършим, оказва влияние върху истинските  хора."

Ашли първо бе асоцииран директор, преди да бъде повишена в изпълнителен директор през 2014 г.

Четете цялата статия в Dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години