"Форбс": 400 изтребители F-35 може да не са достатъчни за война с Русия

Европейските съюзници в Алианса решиха да закупят още 400 нови самолета

09.11.2020 | 16:47 Редактор: Искра Ангелова

От около 1900 изтребители и щурмови самолети на въоръжение в европейските страни от НАТО, само 100 са последните модификации на F-35 от пето поколение, а всички останали са уязвими за руските системи за ПВО. Сега европейските съюзници в Алианса решиха да закупят още 400 нови самолета, но и те може да се окажат недостатъчни в случай на военен конфликт с Русия, пише американското издание "Форбс".

Европейските военновъздушни сили укрепват отбраната си и приемат на въоръжение нови самолети. Но едно е да се купуват, а съвсем друго – да се поддържа бойната им готовност, да се снабдяват с оръжия, да се обучават пилоти.

Повечето от изтребителите на страните членки от ЕС в НАТО са от четвърто поколение. Те разполагат с модерни сензори и оръжия, но не са неуязвими за радарите. Така че дори и най-добрите от тях не са защитени от руските системи С-300 и С-400, които могат да свалят вражески самолети на стотици километри.

Ако има конфликт с Русия, способността на НАТО да изпрати сили в недостъпно пространство, за да унищожи системите за противовъздушна отбрана, да ограничи способността на противниковите сухопътни сили да окупират територията на Алианса и да проправи пътя за свързани операции, ще бъде поставена под въпрос от самото начало, информира "Фокус".

Самолетите F-35 обаче могат да летят близо до руските отбранителни системи и да ги унищожават. Така че настоящото и бъдещото придобиване на самолети от пето поколение може да промени коренно въздушните операции на НАТО, да увеличи участието на европейските държави в мисията на Алианса.

Европейските държави ще закупят над 400 самолета F-35 до 2030 г. Но не е ясно дали те ще придобият достатъчно прецизно управляеми боеприпаси за тях и дали ще могат да обучават правилно пилотите. Също така е неизвестно колко от тези самолети ще могат да излетят в даден момент.

Пилотите имат проблем: те трябва да тренират най-важните умения, включително унищожаването на противниковата противовъздушна отбрана. Това може да се направи например по време на учения, които се провеждат няколко пъти в годината в американския щат Невада. Според правилата на тези учения обаче организаторите могат да споделят тактически данни само с участници от Обединеното кралство.

За закупуването на един F-35 са необходими 100 милиона долара. Много страни от НАТО купуват тези изтребители, но в много малки количества. Така например Нидерландия ще закупи 43 самолета, но само 4 от тях ще бъдат на разположение на армията й, тъй като останалите ще бъдат на поддръжка или задействани за учения.

400 изтребители F-35 може да изглеждат много на пръв поглед, но в действителност много по-малко от тях ще бъдат на разположение за бойни действия.

Снимка: БГНЕС / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

14
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Руски долнопробен коментар 90%измислици и лъжи Сигнализирай за неуместен коментар
13
22 rate up comment rate down comment 12
Учуден
преди 2 месеца
F-35 е прекрасен, ултрасъвременен и технологичен самолет. Той е без конкуренция и е в състояние да помете руските "Панцир", С-300, С-400 - на куп. САЩ с право се гордеят с този самолет. Всички съюзници трябва да закупят поне по 200 машини, ако не са лишени от съвест. F-35 за сега има само един недостатък. Не може да лети. Сигнализирай за неуместен коментар
12
30 rate up comment rate down comment 7
Леля
преди 2 месеца
Байдън още не влязъл в Белия дом и започна въоръжаването... Сигнализирай за неуместен коментар
11
13 rate up comment rate down comment 4
Леля Еми
преди 2 месеца
Тайсън още не влязъл в Белия дом и въоръжението започна.... Сигнализирай за неуместен коментар
10
56 rate up comment rate down comment 19
Георги
преди 2 месеца
Няма да им помогнат 400 нито 500 самолета! Щом тръгнат срещу Русия са смъртници и пилотите го знаят отлично. Сигнализирай за неуместен коментар
9
39 rate up comment rate down comment 13
Бгг
преди 2 месеца
Защо пък трябва точно американски ф35 да се купуват ? Май хамериканските не могат да си продадат прескъпата стока. Сигнализирай за неуместен коментар
8
27 rate up comment rate down comment 14
mylestone
преди 2 месеца
За ресурси? Сибир е бъкан от неусвоени такива. А и Европа не е особено богата откъм тях. За технологии? По-евтино и по-малко рисковано е да си ги произведат, купят или откраднат. Единствено остава дивите руски племена да са решили да нападнат съседите за да си набавят жени и деца. Само че аз и в това се съмнявам, доколкото Русия е пълна с разгонени мамашки чиито брой е по-голям от този на мъжете. Сигнализирай за неуместен коментар
7
55 rate up comment rate down comment 7
mylestone
преди 2 месеца
Тези *** явно нищо не са научили от Наполеон и Хитлер. Пак правят тънки сметки да воюват с Русия и да нахлуват на нейна територия за да "предотвратят" окупация на Европа от нея. Само дето всеки мислещ човек е нормално да си зададе въпроса - за какъв игрек и е на Русия да окупира Европа?!? Идеологическите причини ги огхвърляме, защото даже руснаците разбраха, че комунизмът е плод на болен еврейски мозък. За териториално разширение? Да, ама 2/3 от територията на Русия е слабо населена. Сигнализирай за неуместен коментар
6
23 rate up comment rate down comment 4
Снефан
преди 2 месеца
Редакторът знае ли, че има бройна форма на съществителните? 100 изтребителЯ ... Сигнализирай за неуместен коментар
5
52 rate up comment rate down comment 11
разбирач
преди 2 месеца
Да, ама нашите Ф-ки, като дойдат след 10 години, ще им разкажем играта Сигнализирай за неуместен коментар