Германски учени: Ще има сериозно увеличение на смъртните случаи

Това твърдят изследователите от Института "Макс Планк" в Гьотинген 

09.11.2020 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Германски учени: Ще има сериозно увеличение на смъртните случаи

Втората вълна на пандемията от коронавирус се оказа по-мощна от първата, показват статистическите данни от повечето страни в Европа. В  Германия смъртността от Ковид-19 през септември и октомври е била относително ниска в сравнение с тази от пролетта. Но в началото на ноември тя рязко започна да нараства, предупреждават германски учени.

С помощта на различни математически модели учените са направили няколко прогнози за Германия, които обаче по всяка вероятност важат също и за други страни със сходен ръст на инфекциите. Изследователи от Института "Макс Планк" в Гьотинген са установили, че през лятото и до началото на есента със SARS-CoV-2 са се заразявали най-вече хора под 60-годишна възраст.

"Изхождайки от това, че от заразяването до настъпването на евентуална смърт изминават средно 14 дни, авторският колектив от Гьотинген стига до извода, че след рекордно високия брой новозаразени в края на октомври и началото на ноември (по 18-19 хиляди на денонощие) към средата на ноември ще има сериозно увеличение на смъртните случаи. Ако в края на октомври в Германия имаше по около 300 смъртни случая на седмица във връзка с коронавируса, през ноември те вероятно ще се увеличат и може да са между 500 и 800 за седмица, казва Виола Приземан от изследователския екип.

Тази прогноза изглежда вече се сбъдва: Институтът „Роберт Кох" съобщи, че в Германия досега са починали 11 306 души с Ковид-19, а заразените от началото на годината са 668 114, предаде "Дойче веле".

Все повече асимптоматични носители на вируса неволно се превръщат в заплаха за хората от рисковите групи, в това число за по-възрастните. За да си възвърнем контрола над епидемичната обстановка, е необходимо спешно да бъде намален броят на новите инфекции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как не учих за един учен аз Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Егати работата... ужасно е! Сигнализирай за неуместен коментар