Броят на починалите от Ковид ще се увеличи, няма да се справим без локдаун

Експерти: Вторият пик на заразата тепърва ще дава негативно отражение

06.11.2020 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Вторият пик на заразата тепърва ще дава негативно отражение върху броя на смъртните случаи през следващите седмици, прогнозират експерти.

"Те вървят със закъснение. При тежките случаи и хората, нуждаещи се от болнично лечение, с 10-14 дни назад се връщаме, а при смъртните случаи - това отнема около 21 дни", каза математикът Петър Велков.

През последния месец смъртността от Ковид-19 е нараснала 5 пъти, а заболелите 11 пъти, сочат изчисленията на математиците. Това означава, че броят на починалите от коронавирус ще се увеличи между 2 и 8 пъти спрямо сегашния.

"След 2-3 седмици ще имаме повече смъртни случаи, дори и ако епидемията започне да се овладява", категоричен е социологът проф. Цветозар Томов.

А единственият начин епидемията да бъде овладяна е налагането на по- строги мерки. 

"Без по-строги мерки, граничещи с локдаун, ние няма как да се справим с пандемията и числата ще нарастват. Управлението на пандемията е чук и танц. Т.е ще има моменти, в които ще трябва да се затваря за някакъв кратък период, но моменти, в които ще правим крачка напред, 2 крачки назад и ще се движим по този начин", коментира още Велков.

А безконтролното разпространение е реална възможност, пред която сме изправени. 

"До 10 дни може да стигнем и 8000 заболели за 24 часа. В момента пандемията ние я управляваме след варитон, тя управлява нас. Ние я управляваме реактивно, а не проактивно и това е най-големият проблем и е възможно да достигнем числата на Чехия, Белгия. Това беше признато и от Щаба", добави математикът.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
Вили
преди 3 години
Ей големи врачки станахте. Знаете колко ще умрат, колко ще живеят. *** такива. Психясахте хората, побъркахте децата. Още какво целите. Сигнализирай за неуместен коментар