България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Може ли активен въглен да ни предпази от Ковид-19?

"В България няма лаборатория, която има право да работи с коронавируси", каза проф. д-р Павлинка Долашка

06.11.2020 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

Вече гледаме с надежда към средствата, които не просто ни пазят от Ковид-19, предаващ се по въздушно-капков път, а към онези, които имат способността да го абсорбират, но го и унищожат в зародиш. Може ли активен въглен да ни предпази от заразата?

"Когато Щабът ни извика през месец март, ние преценихме, че най-важното нещо е самите ние да се защитим, а не да чакаме лекарите да ни лекуват. Естествено, маските не са супер откритие. Те се виждат навсякъде, продават се навсякъде, само че те могат да се ползват за 2 или 3 часа на ден. За да може да се защитите - трябва да имате около 3-4 маски на ден, а за месец - около 100", каза проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че на пазара се появиха и маски, които са само от плат.

"На една от тях пишеше "Тествана, има 98% защита", но това е пълна манипулация. В България няма лаборатория, която има право да работи с коронавируси, защото трябва да бъде категория 3 или категория 4, а те работят с подобни. Също така няма лаборатория, която да е сертифицирана за маски. Първите тестове, които ние направихме, бяха разработени от екипа на проф. Шишков, но там проверяхме дали там премина съвсем друг вирус дали преминава през филтъра", допълни проф. д-р Долашка пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че е установено, че след филтъра вирусът не се задържа.

"Този филтър има 5 слоя защита. В Европа има няколко такива лаборатории, те тестваха близо месец и половина. Наложи се да направим много промени във формите на маските и тогава те издадоха документ, че тази маска е тип 2. Активният въглен е изследван от години в нашия институт. Знае се, че когато е активиран, той има свойствата да абсорбира", коментира проф. д-р Павлинка Долашка.

Екипът на проф. Нарцислав Петров е изследвал различни видео ядки, които са били превърнати в активен въглен.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
vkangova
преди 3 години
От къде мога да си купя такава маска ? Благодря Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
5 rate up comment rate down comment 1
Запознат
преди 3 години
Сменете си заглавието: Активен въглен от кайсиева ядка... Сигнализирай за неуместен коментар