Байдън е с единия крак в Белия дом, Тръмп отново плаши със съд

77-годишният демократ е убеден, че победата е негова

07.11.2020 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Пет щата остават разделителната линия между новия президент и Белия дом. Към момента пътят към 270-те електорски гласа, необходими за избирането на новия държавен глава на Съединените щати, все още изглежда така - 253 гласа на Байдън и 214 за Тръмп. 

Все още никой не знае колко ще отнеме броенето на бюлетините в Невада, където Джо Байдън има преднина с около 20 000 гласа. Демократът обърна и поведе в Пенсилвания и Джорджия, където Доналд Тръмп изостава с 4000 гласа. 

Първоначалната преднина на настоящия президент се стопява, а заради малката разлика в Джорджия ще има повторно преброяване на гласовете. В Аризона разликата между двамата кандидати е по-малко от 1%. 

От все по-близката до Белия дом позиция Байдън призова американците за търпение. 77-годишният демократ е убеден, че победата е негова. Речта на Байдън в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално беше планирана като реч на победителя. Четири дни след изборите обаче - официален победител все още няма. 

Байдън каза още, че за първи път в историята американците са дали 74 милиона гласа за един кандидат. И изчисли, че той и Камала Харис имат над 4,1 млн. повече избиратели от Тръмп и Майл Пенс. Демократът очерта основните проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, климатичните промени и системния расизъм. 

А от любимата си социална мрежа - Twitter, Тръмп отговори: "Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за президент. Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва". 

В лагера на Тръмп не се предават. Забавянето на резултатите се дължи предимно на щателното обработване на милионите подадени по пощата бюлетини. Още когато започна гласуването по пощата през септември, Тръмп предупреди, че така демократите ще фалшифицират изборите. А сега говори и че в ход е кражба на изборите, но не представя доказателства. 

С 214 гласа, колкото има към момента, Тръмп трябва да вземе четири от петте още неокончателно преброени щата. А в лагера на демократите са доста по-спокойни - трябват им или само Пенсилвания с нейните 20 електорски гласа, или два от по-малките все още неясни щата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК