Ковид-19 затяга хватката си и в Сърбия, недостиг на лекари и сестри

Министърът на здравеопазването предупреди, че ситуацията в болниците е много сериозна

06.11.2020 | 11:09 Редактор: Юлия Христова
Ковид-19 затяга хватката си и в Сърбия, недостиг на лекари и сестри

Ако се запази ситуацията с толкова голям брой новозаразени всеки ден, до две седмици ще бъдем в опасност да не можем да се погрижим за всички болни от Ковид-19 заради лошата организация на работа, заяви за вестник "Данас" председателят на Синдиката на лекарите и фармацевтите в Сърбия Раде Панич.

Раде Панич поиска държавата да осигури по-широко тестване и изолиране на болните и съмнителните случаи. Той напомни предупреждението на епидемиолога Бранислав Тиодорович, че действителният брой на заразените е до десет пъти по-голям, отколкото показват официалните данни.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар също предупреди, че ситуацията в болниците е много сериозна и държавата не може да "измисли" медицински персонал, лекари и сестри, които да помагат на хората. Той отново призова гражданите да се държат отговорно, да избягват масовите събирания, нелегалните концерти и чествания.

Ако тази динамика продължи и ако имаме по 400 пациенти с Ковид-19 на ден в болница, ще стигнем до момента, когато вече да няма да има къде да приемаме пациенти, каза министърът.

През последните 24 часа се е наложило хоспитализиране на малко под 400 пациенти с Ковид-19, 150 от които в Белград, където има още около 300 свободни легла. Това е достатъчно за ден-два. Възможно е при липса на легла някои пациенти, нуждаещи са от интензивно лечение, да бъдат изпращани в болници в провинцията, съобщи Лончар.

Заразени са 250 здравни работници и малко под 30 са на лечение в болници, допълни той.

По най-нови данни в болници в Сърбия вчера е имало 2014 пациенти с Ковид. Регистрирани са 2412 новозаболели и шестима са починали. Общо досега в Сърбия са регистрирани 53 495 заразени и 850 смъртни случая, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Пак са по-малко от при нас Сигнализирай за неуместен коментар