Учени: Ковид-19 води до затъпяване, предизвиква и делириум

Това се наблюдава при 24% от тежките случаи

05.11.2020 | 16:14 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Ковид-19 води до затъпяване, предизвиква и делириум

Лекарите в САЩ са установили, че около 24% от хората, които са прекарали най-тежките форми на коронавирусна инфекция, развиват пристъпи на делириум - объркване и треска - и психически смущения. При някои пациенти подобни симптоми продължават няколко месеца след възстановяването, пишат учените в статия, публикувана от електронната научна библиотека medRxiv, предава TACC.

"Сред пациентите с коронавирусна инфекция, които са приети в реанимация, делириумът е един от най-честите симптоми. Нашите наблюдения показват, че около 24% от тях го развиват след възстановяване. А в някои случаи делириумът се появява дори два месеца след изписването от болници", пишат изследователите.

Поради факта, че коронавирусът на SARS-CoV-2 навлиза в тялото, човек може да загуби обонянието си или да започне да разпознава вкуса на храната по-лошо. Първите наблюдения на пациенти в Европа показват, че почти всички пациенти с Ковид-19 са имали подобни проблеми, предава "Фокус".

Учените наскоро откриха възможната причина за това явление. Те открили, че вирусът използва обонятелни рецептори в носната лигавица на човека като един вид "портал" за проникване в мозъка и разпространение през нервната система. Наскоро британски учени разкриха, че поради Ковид-19 болните могат да намалят умствените си способности. Това важи особено за способността им да разпознават значението на думите и изреченията.

Коронавирусна треска

Американски лекари, водени от доцентa в Университета на Мичиган в Ан Арбър (САЩ) Филип Влисайдс установиха, че Ковид-19 може да има друг дългосрочен ефект, който засяга функционирането на мозъка. По време на своите изследвания те са наблюдавали здравето на 150 пациенти с много тежки форми на коронавирусна инфекция.

Учените са забелязали, че по-голямата част от тези пациенти, около 70%, докато са в реанимация, са претърпели няколко атаки на делириум - психично разстройство, при което у пациентите се помрачава съзнанието, намалява се вниманието, възприятието и мисленето. Лекарите не могат да подобрят или стабилизират състоянието на една трета от тях, докато не се възстановят. При много пациенти лекарите регистрират не само делириум, но и нарушения на умствената острота и паметта.

Допълнителни наблюдения показват, че много от тези симптоми се запазват дори след изчезването на вируса от тялото на пациента. Около 23% от тях са страдали от деменция и други сериозни психични увреждания, а 24% са имали повтарящи се пристъпи на делириум.

Учените предполагат, че тези проблеми са се появили поради факта, че коронавирусната инфекция нарушава функционирането на мозъчните съдове. В резултат на това в работата на мозъка се наблюдават сериозни смущения, включително деменция и делириум. По-нататъшното проучване на това явление, според учените, ще помогне да се разбере как да се предпази мозъка на най-уязвимите популации от такива дългосрочни последици от коронавирусната инфекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

8
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 10 месеца
Единствено тези, които създават подобни статии са жертви на вируса. Сигнализирай за неуместен коментар
7
4 rate up comment rate down comment 0
Вили
преди 11 месеца
А нещо друго така ще доизмислите ли. До скоро нищо не знаехте, криехте се като някои мишки. А сега изведнъж станахте големи професори. Аз да попитам случайно като няма ваксина с какво лекуват болните. С Аспирин, или Антибиотик който се изписва за един обикновен грип. То и да пръднеш ще кажат Ковид. Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
Изследвания...процен
преди 11 месеца
Има грип и изобщо не е нужно да се уточнява какъв е чрез тестове.Да не се спъва лечението.Нека се лекуват адекватно последствията...пневмонията с антибиотици..венозно ,глюкоза и т.н..Какво се бъбри и се мотаят болни хора от тоз окръг в другият...докато умрат.Кой е виновен за тез тестове? Сигнализирай за неуместен коментар
5
9 rate up comment rate down comment 0
Палач
преди 11 месеца
То на хората не им трябва да се разболяват, че да затъпеят. Само да гледат новини и са готови. То тука вече само овцата си мисли, че обижда някой, като го нарече Мангъровец Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Ванеса
преди 11 месеца
Айде сега,всички ще станем ***.Управата това и допада нали? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
2
5 rate up comment rate down comment 2
Загрижен гражданин
преди 11 месеца
А сега да? Как ми беше името? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Big fat emilyano
преди 11 месеца