Украйна забрани вноса на българско козе и овче сирене

Причината е неликвидирано огнище на чума по дребните преживни животни

05.11.2020 | 11:30 Редактор: Ралица Братанова
Украйна забрани вноса на българско козе и овче сирене

Украйна забрани вноса на козе и овче сирене от български производители заради неликвидирано огнище на чума по дребните преживни животни. Украинските органи визират фермата на Анна Петрова от Болярово, заради която България все още "свети в червено" в системата на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Към момента статутът на България в OIE е на страна "несвободна от ЧДПЖ", което се дължи на фермата на Анна, останала единственото действащо огнище от общо седем през 2018 година. Сагата около тази ферма изглежда безкрайна на фона на силния "обществен" отпор срещу евтаназирането на стадото ѝ и съдебния спор за възстановяването на регистрацията ѝ.

През лятото на тази година съдът отмени заповедта на директора на ОДБХ-Ямбол, с която фермата се заличава от регистрите на БАБХ, а регистрацията беше възстановена от ветеринарните власти.

Решението на съдебния орган обаче по никакъв начин не отменя установените положителни резултати от изследваните проби от овцете на Анна, потвърдени в европейската референтна лаборатория във Франция. Не се отменят и разписаните в европейското законодателство мерки при установяване на положителни за заболяването животни. Ето защо обектът все още е активно огнище на чумата по дребните преживни животни и българския фермер търпи последиците.

Символичният на пръв поглед акт по възстановяването на регистрацията днес струва скъпо на други стопани на дребни преживни животни, коментират от бранша. Докато след възстановяването Анна би могла да си продава млякото, да кандидатства за субсидии и изобщо ѝ бъдат възстановени всички права и задължения като фермер (стига да пусне на проверка ветеринарите на БАБХ, което още не е направила, както отбелязаха от институцията), то други събират негативите от това обстоятелство, пише "Стандарт".

Така например, през месец юли тази година, Северна Македония отказа внос на 250 български живи агнета от врачанска ферма, пак поради причината, че страната ни не е свободна от ЧДПЖ. Откази за износ на живи дребни преживни животни има и от други страни извън ЕС, потвърдиха от БАБХ.

Днес родни производители на млечни продукти от дребни преживни животни – кози и овце, се оплакват, че "почти уговорени сделки" пропадат в последната минута, заради невъзможността фирмите да представят задължителен сертификат за внос в Украйна на овче и козе сирене.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Мирише ми на нелоялна конкуренция Сигнализирай за неуместен коментар