Русия се надява да изнася 2 млн. тона водород годишно до 2035 г.

Това стана ясно от интервю на руския заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин

04.11.2020 | 23:20 Редактор: Георги Камарашев
Русия се надява да изнася 2 млн. тона водород годишно до 2035 г.

Русия възнамерява да започне производството и износа на водород, като част от своята стратегия за диверсификация на енергийното си портфолио. Москва преговаря с Япония, като се стреми да разшири списъка с клиенти, обхващайки и други страни от Азия, съобщава Nikkei Asia Review.

Заместник-министърът на енергетиката на Руската федерация Павел Сорокин разкри в скорошно интервю пред Nikkei информация относно новата руска политика за износ на 2 млн. тона водород до 2035 г. От думите му стана ясно, че страната вече е инициирала преговори с японски представители, както и с Kawasaki Heavy Industries и с други японски компании за сътрудничество в областта. Намеренията на Кремъл включват също така износ в посока Европа и други части на Азия до 2035 г.

Русия произвежда водород за своя индустриален сектор, но страната се надява да започне да изнася по 200 хил. тона годишно до 2024 г. и да увеличи тези количества до 2 млн. тона към 2035 г. Сорокин заяви, че Русия има голям потенциал в комерсиализацията на водорода и страната ще изпробва различни производствени методи. 

Планът обхваща три вида водород, които Русия може да произведе – "сив" водород, който се генерира от изкопаеми горива като природен газ; "син" водород, който се произвежда от изкопаеми горива чрез технология за улавяне на въглерод за намаляване на емисиите; и "зелен" водород, при който се използва възобновяема енергия.

Русия планира да използва атомни електроцентрали за производството на зелен водород.

Извличането на водород от природен газ ще бъде най-икономичният метод, изтъква Сорокин. Той обясни, че производствените разходи ще бъдат от половин до една четвърт от тези при производството на водород чрез електролиза, и че Русия ще предложи конкурентни експортни цени.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК