Русия също с рекорден брой заразени и починали

Новите случаи на Ковид-19 са 19 768, а починалите за ден - 389

04.11.2020 | 17:05 Редактор: Радостина Димитрова
Русия също с рекорден брой заразени и починали

Русия се нареди сред страните, които обявиха рекорден брой на нови инфекции с коронавируса и починали. Това увеличава натиска за нови мерки над правителството дни, след като президентът Владимир Путин обяви, че няма планове за пълна карантина.

Новите случаи на Ковид-19 са 19 768, с които стават общо 1 693 454. Починалите за ден са 389, с което смъртните случаи общо достигат 29 217, съобщи АФП, цитирана от БНР..

Русия наложи едни от най-строгите мерки при първата вълна на пандемията от март до май, но миналия четвъртък Путин каза, че не се планира въвеждане на радикални ограничителни мерки или пълна карантина на национално ниво.

Президентът на Русия посочи, че предпочита регионализиран подход с прицелени мерки в най-засегнатите градове и райони.

Други страни, сред които Франция и Англия, се опитаха да приложат подобна стратегия, преди да се откажат от нея в полза на национални ограничения заради рязкото увеличаване на инфекциите.

Руският регулатор за безопасността на потребителите въведе някои мерки като задължителното носене на маски на оживени места, като обществения транспорт и асансьорите. Освен това препоръча забрана на публични събития през нощта и затваряне на барове и ресторанти, но малко региони послушаха съвета.

Правителството обяви помощ от 11 милиарда рубли ($138,6 млн.) за региони на страната, които изпревариха Москва по нови случаи. 

Русия обявява значително по-ниска смъртност от други силно засегнати страни, като критиците на Кремъл обвиняват правителството, че се опитва да омаловажи последиците от пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК