Бунт в Италия, вечерен час в Чехия, маски и ръкавици в Русия

Испанските лекари обявиха гладна стачка 

27.10.2020 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

За трети пореден ден Световната здравна организация отчита пик на новозаразени с коронавирус в света - над 465 000 за денонощие.

В Италия имаше ожесточени сблъсъци заради новите мерки. В Торино недоволството срещу ограниченията започна като протест и продължи със сблъсъци с полицията, стигна се до използване на сълзотворен газ. Витрините на много магазини, сред които и на луксозни марки, бяха разбити. 

Протести имаше също в Милано и Неапол. Заведенията в страната вече работят до 18 часа, а кина, театри, фитнес и спортни зали са затворени. Въведен е и вечерен час в много части на Италия. От обявяването на мерките в петък протестите в страната не спират. 

Във Франция новите случаи може да достигнат 100 000 - два пъти повече от официалната цифра. А в Испания, в която е обявено извънредно положение, лекари обявиха гладна стачка всеки последен вторник на месеца. Медиците в страната не са предприемали такава стъпка от 25 години и ще я продължат, докато правителството не отговори на исканията им. 

В Чехия - една от най-тежко засегнатите страни в Европа, ще е в сила вечерен час от утре. Забранява се излизането от 21 часа до 5 сутринта до 3 ноември. 

А в Русия само за последния ден са отчетени над 16 000 нови случая на коронавирус. Най-сериозна е ситуацията в Москва, където столичани са задължени да носят маски и ръкавици. Парламентът обмисля да направи тази мярка задължителна за цялата страна. От утре вечерните заведения ще работят до 23 часа. 

Проучване сред 365 000 души във Великобритания установи, че антителата спадат бързо след възстановяване. Реално това означава, че стадният имунитет е непостижим. Оказва се, че поне 50-60% от населението трябва да е с антитела, за да не може вирусът да се предава ефективно.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК