Преди атаката: Терористът от Виена позира с AK-47, обещавайки вярност на ИДИЛ

Той е заснет как обикаля улиците и стреля на случаен принцип

03.11.2020 | 17:06 Редактор: Искра Ангелова
Преди атаката: Терористът от Виена позира с AK-47, обещавайки вярност на ИДИЛ

Терористът, застрелян във Виена, обявил нападението си в Instagram, обещавайки вярност на ИДИЛ. На снимката в социалната мрежа той позира с AK-47.

Твърди се, че 20-годишният Фейзулай Куитим, който е гражданин на Австрия и Северна Македония, преди това е бил в затвора, защото искал да се присъедини към терористичната организация. Toй бил осъден на 22 месеца затвор на 25 април 2019 г., но го освобождават предсрочно.

Вътрешният министър Карл Немахер заяви на пресконференция, че нападателят е създал впечатление, че се интегрира, но било точно обратното.

Разследващият журналист Флориан Кленк пък добави, че Фейзулай е бил наблюдаван от службите за сигурност, но те не смятали, че е способен да извърши подобна атака, информира "Мирър".

Кленк каза още, че нападателят е един от 90-те австрийски ислямисти, искащи да пътуват до Сирия.

Терористът е заснет как обикаля улиците и стреля на случаен принцип. В него са открити фалшив колан с експлозиви, мачете, пистолет и автоматична пушка.Той е убит от ченгета в рамките на 10 минути.

Твърди се, че преди да бъде екстрадиран в Австрия, Фейзулай е арестуван в убежище на "Ислямска държава", намиращо се на турската граница. В къщата нямало душ, тоалетна, течаща вода и била пълна с плъхове. Там той прекарал два дни.

При атаката в сърцето на австрийската столица загинаха четирима души - възрастен мъж, една възрастна жена, младо момче и сервитьорка. Седем души се борят за живота си в болница.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Николай
преди 3 години
Сериозно? От ченгета ли е убит? Сигнализирай за неуместен коментар