Ликвидираният атентатор във Виена - 20-годишен със северномакедонски корени

Toй бил осъден на 22 месеца затвор през 2019 г., но бил освободен предсрочно

03.11.2020 | 12:03 Редактор: Ивет Арабова

Атентаторът от Виена, който беше ликвидиран от австрийската полиция след терористичната атака, бил 20-годишен aвстриец със северномакедонски корени. Той бил със съдебно минало заради членство в терористична организация. Това обяви министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер пред Австрийската пресагенция, предава "Билд". Нехамер обяви и името на убития атентатор - Фейзулай Куитим, който бил привърженик на "Ислямска държава". Toй бил осъден на 22 месеца затвор на 25 април 2019 г. заради желанието му да се присъедини към структурите на ИДИЛ в Сирия. Атентаторът обаче бил освободен предсрочно на 5 декември 2019 г.

При обиск в дома на нападателя са открити експлозиви. Според експерти това е първата подобна атака в Австрия за последните 20 години. От днес в страната е обявен тридневен национален траур, а всички синагоги остават затворени.

Около 20 часа местно време граждани са подали сигнали за ранени в близост до “Шведенплатц”- един от най-оживените райони във Виена, където са разположени голяма част от баровете и ресторантите в града. Първата стрелба започва около синагогата. Не е ясно дали тя е била мишена на атаката, тъй като по време на нападението е била затворена. Следва стрелба и на още пет локации. Паника настъпва в сърцето на Виена и хората започват да бягат по улиците. 

"От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са професионално подготвени. Това определено е терористична атака", подчерта австрийският канцлер Себастиан Курц.

Българката Мартина Бянов живее близо до синагогата. Разказва, че всичко се е случило много бързо. 

"Страшно е. Чуваха се изстрели, викове, хеликоптери. Приятелката на сина ми беше с майка си в ресторант точно там и аз ѝ се обадих да не излизат, те са били на кафе, полицията влязла и ги заключила", сподели тя.

20 минути преди атаката Мартина е била навън с кучето си. Разказва, че за малко не става пряк свидетел на терора. 

Нападателите откриват безразборна стрелба на "Шведенплатц" с картечница, а един от тях е бил с мачете. Стотици посетители на операта във Виена остават блокирани в сградата. Атаката се случва в последната вечер преди влизането в сила на вечерен час и строги мерки заради пандемията Ковид-19. Заради това много хора са предпочели да излязат на ресторант или да посетят културно събитие и са били навън. Oт Външното ни министерство призоваха българите във Виена да не излизат от домовете си и да избягват мястото на атаката.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Баба македонка
преди 3 години
Тоя е македонец, колкото аз съм китайка. Добре, че Македония не е част от България, че щяхме да си имаме проблем с албанското малцинство в Македония. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Добре че са го отстреляли Сигнализирай за неуместен коментар