Защо изборната система в САЩ позволява обрати?

Тя често е определяна като странна и сложна, дори архаична

02.11.2020 | 19:58 Редактор: Георги Камарашев

Очакванията са за много близки резултати между Доналд Тръмп и Джо Байдън и вероятно оспорван изход. Възможно ли е републиканецът Доналд Тръмп отново да спечели по-малко гласове от опонента си, но да остане президент? Защо изборната система позволява обрати и кои са ключовите за вота щати?

Американската избирателна система е определяна като странна и сложна, дори архаична. Причината - този, който печели прекия вот, не е задължително да спечели и изборите. Историята го потвърждава пет пъти, за последно с Доналд Тръмп. 

Обяснението - електоралният колеж. Всички 50 щата и окръг Колумбия, в който е столицата Вашингтон, разполагат с различен брой електори, чиито гласове всъщност излъчват победителя на вота. Те са общо 538. По-големите щати имат повече eлекторски гласове. На практика 240 млн. избиратели предоставят гласа си на тези хора. Те най-често са партийни дейци. Системата е известна като "победителят взима всичко". Дори и при минимална разлика в бюлетините, всички електорски гласове на даден щат са за първенеца. 

Но има и уловка – електорите могат да гласуват на своя глава. Това стана през 2016 г. Седем електори погазиха народната воля и дадоха вота си за Тръмп. Системата е измислена от бащите основатели, за да може и по-слабо населените щати да бъдат равнопоставени в управлението. Републиканците са се възползвали от системата не един път. Въпреки близо 3 млн. по-малко гласове от Хилари Клинтън през 2016 г., Тръмп стана президент. 

През 2000 г. електорските гласове отсъдиха – президент ще е Буш, а не Ал Гор, който имаше 500 000 повече бюлетини. Американските избори са различни и заради понятието суинг, или колебаещи се щати. По традиция, който спечели Флорида, печели изборите. А за демократите този щат е като ненадежден приятел – никога не е там, когато ти трябва. 

В Северна Каролина републиканците разчитат на белите, на жителите на малките населени места и на евангелистите. Но Байдън води. 2016 г. дойде изненадата – Тръмп оцвети традиционно демократичния щат в червено. Битката сега е оспорвана и защото това е родният щат на Байдън. Но как ще се оцветят щатите, ще разберем в изборната нощ. А решаващите електорски гласове ще определят крайния победител през декември.

Основният фактор на вота за 46-ия американски президент е коронавирусът. Бизнесът е на страната на Доналд Тръмп след заканата му, че ако остане президент, няма да има ново затваряне на икономиката. Това смята проф. Иван Иванов, преподавател по политология в университета в Синсинати, Охайо. 

"Става дума за представители на бизнеса, които подкрепят отворената икономика. Много от тях са клонящи към Тръмп. Много от тези, които се притесняват от вируса, и са гласували за Тръмп, сега си променят мнението. Преди век отново имаше епидемия, но от испански грип, и именно това решава победителя", обясни проф. Иванов.

"Ако се върнем 100 години назад, точно републиканците тогава печелят срещу демократите на базата на това, че съществува пандемията. Така че пандемията е една сериозна заплаха. А коронавирусът влияе на твърдия републикански електорат, тъй като Тръмп отдавна неглижира епидемията", допълни той.

И макар везните да се накланят в различни посоки до последния момент, прогнозата на проф. Иванов е, че все пак Тръмп ще спечели по-малко електорски гласове от 2016 г.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК