Великобритания с пълна карантина, Испания и Италия с протести срещу мерките

До 10 ноември се забранява напускането на домовете от 20:00 до 6:00 ч. сутринта в Австрия

01.11.2020 | 14:30 Редактор: Юлия Христова

Все повече страни затягат мерките срещу Ковид пандемията. Великобритания обяви пълна карантина, Португалия - частична. А до безредици заради ограниченията се стигна в Испания и Италия. 

Четириседмичната карантина в Англия започва в четвъртък и така на практика цялата страна вече е под строги ограничения. Магазините, които не са със стоки от първа необходимост, както и заведенията, се затварят до 2 декември. Училищата и другите образователни институции обаче остават отворени.

"Коледа ще бъде различна тази година, може би много различна, но искрената ми надежда и вяра е, че чрез вземането на строги мерки, ще можем да позволим семействата в страната да са заедно", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Властите в останалите части на кралството - Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията, действащи на тяхна територия. А те са по-строги от действащите в Англия. А правителството на Острова се изправя пред все по-голямо недоволство. 

Недоволство и в Испания. Протест срещу карантината имаше в Барселона. Стотици хвърляха димки и бомби. 

А в Италия безредиците не стихват. Във Флоренция протест срещу ограниченията прерасна в ожесточени сблъсъци и хвърляне на коктейли Молотов, арестувани са 20 души. Сблъсъци имаше в Рим и Болоня, а част от протестиращите бяха крайнодесни. Страната отчете над 31 000 болни за денонощие. 

Правителството на Португалия обяви, че от сряда нови ограничения ще има за близо 70% от населението на страната. Гражданите са призовани да си стоят по домовете и да не излизат, освен за работа, училище или пазаруване, а на компаниите се препоръчва да преминат на дистанционен режим. В засегнатите райони живеят около 70 процента от близо 10-милионното население на страната. 

Австрия също затяга мерките. 
 
"От 3 ноември до 10 ноември се забранява напускането на домовете от 20:00 часа до 6:00 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20:00 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства", посочи канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Правителството ще обезщети всички засегнати, като им изплати 80 процента от приходите за ноември 2019 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 години
Научете се какво е Великобритания! Единствено Англия е под пълна карантина! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ние сме цвете засега. Дано не им последваме безумния пример. Сигнализирай за неуместен коментар