Владимир Чуков: Атентаторът в Ница е бил платен! Ще има нови атентати

"Впечатли ме фактът, че този човек е бил на френска територия около 2-3 часа", каза той

30.10.2020 | 22:08 Редактор: Искра Ангелова

Франция повиши нивото на терористична заплаха за страната до най-висока степен, след като задържа 21-годишен тунизиец за атаката в Ница, който бил в Европа от месец, след като пристига на италианския остров Лампедуза с лодка, превозваща мигранти и получава документ от Италианския червен кръст. 

"От Лампедуза, с нелегална лодка, той минава през Сицилия и къде отива – отива в Бари. Неговата снимка, с която разполагаме, е всъщност от Италианския червен кръст в Бари", каза за предаването "Брюксел 1" арабистът Владимир Чуков.

"След карантината той е пуснат да си ходи. Властите са му казали: "Отивай си". Само че той не си отива. Взима влака от Бари и от гарата в Ница директно отива в катедралата", коментира още той и допълва, че има огромен скандал по този повод в Италия. Матео Салвини е поискал оставката на министъра на вътрешните работи, тъй като не е много ясно, какви са били действията на полицията в Бари.

"Това е просто проспиване. Мен лично ме впечатли фактът, че този човек е бил на френска територия около 2-3 часа. Предния ден той е контактувал с 47- годишен човек, който очевидно му е дал някакви указания. Той не е познавал града, въобще не е знаел, къде е катедралата. Явно това е човекът, който му е казал: там отиваш, това ще правиш. Ще припомня. През 2016 г. имаме сходен сценарий - човек, който сгази 89 човека. Пак тунизиец. Атаката на този тунизиец от 2016 е платена. Мисля, че историята сега е същата, атентаторът пак е платен. Може би външният източник е друг.  Дали ще има нови такива атентати? Няма как да няма", категоричен е в прогнозите си арабистът Владимир Чуков.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 31 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК