Спорът ни със Северна Македония - последица от влиянието на други сили?

"Голяма част от медиите там са контролирани от Сърбия", каза доц. Спас Ташев

27.10.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

България заплаши, че ще наложи вето на официалното започване на преговори със Северна Македония за присъединяване към ЕС. Но необходима ли е по-твърда позиция на България към югозападната ни съседка?

"Има необходимост от нова политика. Липсата на такава я доведе до този резултат, който дискутираме днес. Имаме известна градация от никаква политика към някаква политика. Втората се характеризира с две неща - по-твърд подход, но в същото време нямаме ясно набелязани механизми, с които да постигнем набелязаните цели. За мен историята е без съществено значение, ако ние загубим настоящето и бъдещето с тези хора, които наричаме "братя", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Европа не разбира този спор, защото общественото развитие на Централна и Западна Европа е значително по-различно от развитието на Източна Европа.

"Там националната държава никога не е изчезвала, там нациите са се формирали в условията на държавните граници. Докато балканските народи за около 500 години загубиха своята независимост. Имахме явлението да имаме народ, но да нямаме държава, поради което границите между тези народи бяха размити. Ако днес имаме проблеми в Македония, не са толкова със самата държава, колкото със силите, които имат аспирации към Македония", допълни доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че това, което е станало в Северна Македония, е последица от влиянието на други сили и в момента ние се борим с това.

"Една голяма част от медиите са контролирани от Сърбия, друга част са контролирани от Груевски. Част от средствата за финансиране са сръбски, но съм сигурен, че има влияние и една друга държава, която е имала доста голям апетит в миналото към нашия регион", категоричен е експертът.

Доц. Спас Ташев подчерта, че на днешната територия на Република Северна Македония има стотици осъдени на смърт или доживотен затвор, защото са били българи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК