България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Увеличава се антибългарската реторика в Северна Македония

Руските служби имали пръст в това действие

13.10.2020 | 09:47 Редактор: Георги Камарашев

Северномакедонският премиер Зоран Заев заяви в неделя, че иcкaниятa, идвaщи oт Coфия, нe ca нитo eврoпeйcки, нитo дoбрocъceдcки и aкo тoвa ocтaнe тaкa, страната трябвa дa подготви своя народ, чe нaчaлoтo нa прeгoвoритe c EC прeз дeкeмври нямa дa ce cлучи. 

Изказването доведе до повишаване на напрежението между двете държави. Темата коментираха международният анализатор Николай Кръстев и Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"През Сърбия минават руските интереси в региона. Виждаме в Сърбия и Северна Македония увеличаване на антибългарската реторика - руските служби имат пръст в това", заяви Керемедчиев в ефира на "България сутрин". 

Николай Кръстев допълни, че руските и белградските интереси съвпадат по отношение на Северна Македония. По думите му нарастването на антибългарската реторика в последно време е притеснително.

"Преди две години България направи всичко възможно да посвети своето Европредседателство на разширяването към Западните Балкани и по-специално към Северна Македония. Темата с македонското мнозинство в Северна Македония се проигра много добре там. Това беше много фина политическа игра. Не правителството в Скопие, а опозиционният ВМРО-ДПМНЕ стои зад въпроса с македонското малцинство в България и по този начин е против духа на Договора между София и Скопие, разгаряйки нови националистически страсти с тази тема", обясни анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му политиката на ВМРО-ДПМНЕ е проруска и води до самоизолационизъм на югозападната ни съседка.

Керемедчиев на свой ред подчерта, че последното изказване на Зоран Заев препраща към Германия.

"Думите на Заев са зов за помощ. Този зов отива към Германия и лично към г-жа Меркел. Канцлерът, напускайки своя пост и трона на лидерството на ЕС, иска да завърши и своето управление с голям букет от пробиви. При всички положения Германия иска до края на годината да получи някакви действия от страна на Северна Македония", обясни той.

Според него натискът върху България ще се усилва и реториката е логична част от този натиск. 

"Излезе едно проучване в Северна Македония, че само 1% от гражданите на страната изпитват топли чувства към българите. В момента се истеризира един процес. ЕС е много изморен от своето разширяване. Не знам дали след 10 години ще се приеме нова страна членка.  Да се истеризира точно сега е малко прибързано. Има силна активизация на службите и на руските интереси в региона", подчерта бившият зам.-външен министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 2
Hasan
преди 3 години
американските служби в бълхаристан каква реторика преповядват? Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Нямат ли си други проблеми тея македонци Сигнализирай за неуместен коментар