Керемедчиев: Джонсън води Великобритания към икономическа пропаст

Британската икономика не била готова за твърд Brexit

26.10.2020 | 21:58 Редактор: Ивет Арабова

Главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние заминава за Лондон за нови преговори. Brexit или Армагедон - какво ще се случи с Обединеното кралство? 

"Борис Джонсън уверено води Великобритания към икономическата пропаст. Той не го прави от няколко месеца, а още докато пропагандираше за излизане от ЕС. Тогава започнаха сблъсъците с едрия бизнес, който искаше Великобритания да остане в ЕС. Тези противоречия между едрия бизнес и Джонсън ескалираха до нетърпимост", каза бившият зам.- външен министър Милен Керемедчиев за "Денят ON AIR".

По думите му в момента Джонсън продължава да се опитва да защити своята позиция пред най-твърдите си поддръжници и гласоподаватели.

"Борис Джонсън играе ва банк, той се опитва да каже, че няма друго решение, освен да се договорят в последната минута. Клаузата за отлагане все още не е използвана от Великобритания. Такава теоретична възможност има, но Борис Джонсън прави всичко възможно тя да не се дискутира", отбеляза Керемедчиев.

Според него британският премиер се опитва да шантажира ЕС като казва, че няма друго решение. Той припомни, че Великобритания се отказа от клаузата за "мека" граница с Ирландия.

"Джонсън не дава реални алтернативи на британската икономика. Ефектът за следващите 15 г. върху британската икономика ще бъде ръст от 0,08% върху БВП. Президентската надпревара не дава възможност на Борис Джонсън да прокламира спасителното решение, което се нарича сделка със САЩ за свободна търговия", подчерта бившият зам.-външен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Тръмп натиска Джонсън за Brexit без сделка, а британската икономика не е готова за твърд Brexit. Цитира и данни, според които едва 17% от британските собственици на предприятия казват, че са се подготвили за Brexit без сделка.

"Очаква се британската икономика да пострада двойно в сравнение с европейската. Ако европейските икономики пострадат със 7-10%, британската икономика ще пострада със средно 15-20%. Koлкото повече евролидерите обръщат внимание на Brexit, толкова повече ще страдаме ние - европейците, от липсата на твърди и адекватни мерки на европейските институции към нас", добави Милен Керемедчиев.

Той обясни, че Барние се надява Великобритания да се съгласи Ирландия да бъде "меката" граница и по този начин да се потвърди договора за Brexit. Бившият зам.-външен министър бе категоричен, че българската икономика няма да пострада драматично от твърд Brexit.

"Визите може и да не влязат, най-вече ще пострадат работниците. Великобритания ще направи едно голямо сито на нискоквалифицираните работници", допълни Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК