Над 1 млн. са заразените във Франция, италианци на протест срещу мерките

СЗО обяви, че Европа е пред критичен момент в борбата с коронавируса

24.10.2020 | 13:40 Редактор: Ивет Арабова

Европа отчита все по-голям ръст на заразени с Ковид-19. Инфектираните във Франция преминаха границата от 1 милион, след като за последните 24 часа там бяха регистрирани над 40 000 нови случая. Усложнява се обстановката и в Италия, където се стигна и до протести срещу мерките. 

Бързото разпространение на Ковид-19 в Европа изправя континента пред критичен момент в борбата с пандемията. Това обяви Световната здравна организация и призова за навременни мерки, които да предотвратят претоварването на здравната система.  

Тежка е ситуацията с Ковид-19 във Франция, където случаите надхвърлиха 1 милион. Президентът Еманюел Макрон заяви, че борбата с вируса ще продължи поне до средата на следващата година. Повече от половината интензивни легла в страната вече са заети от пациенти с Ковид-19. Лекари предупреждават, че здравната система няма да издържи на натиска и призовават за отговорност. 

Под натиск е здравната система и в Нидерландия. Болниците са препълнени, а част от пациентите се прехвърлят в Германия. Вирусът продължава да оцветява в червено и Италия. Здравните власти обявиха, че ситуацията в много региони е критична. Месното управление в южната област Кампания призова за налагането на пълна карантина. Там вече беше въведен вечерен час, а училищата затворени. Мерките предизвикаха протести и сблъсъци в Неапол. 

Три северни области в Португалия са под карантина. Рестрикциите засягат 150 000 души. Ограничение за свободно движение ще бъде наложено в цялата страна следващият уикенд, който съвпада с празници. В Полша баровете и ресторантите затварят в опит да се овладее разпространението на вируса. Президентът Анджей Дуда също е сред заразените с Ковид-19. 

В Чехия вирусът доведе до оставката на здравния министър, който наруши собствените си разпоредби. А Словакия предприе безпрецедентна стъпка. В следващите три уикенда ще бъде тествано почти цялото население на страната.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК