Ендокринолог: На всеки 7 секунди един човек в света умира от диабет

Според руския академик Иван Дедов всеки втори човек със захарен диабет тип 2 дори не знае, че е болен

24.10.2020 | 10:00 Редактор: Георги Камарашев
Ендокринолог: На всеки 7 секунди един човек в света умира от диабет

На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, на всеки 7 умира от това, а на всеки 30 секунди е обречен на ампутация заради тази болест. Това съобщи главният ендокринолог на свободна практика към Министерството на здравеопазването, академик на Руската академия на науките Иван Дедов.

"Захарният диабет е наистина най-опасното предизвикателство за световната общност. Представете си, че на всеки 5 секунди един човек развива диабет, на всеки 7 секунди човек умира, на всеки 30 секунди е обречен на ампутация", заяви Дедов.

Според експерта списъкът може да бъде продължен с инсулт и инфаркт на миокардата на всеки няколко минути, както и пълна бъбречна блокада.

Той подчерта, че всеки втори човек със захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет) дори не знае за това, така че е невъзможно да се установи точният брой на хората с това заболяване във всяка държава по света, информира БГНЕС.

"Невъзможно е, защото всеки втори човек, страдащ от диабет тип 2 не подозира за него, отдавайки неразположението на хронична умора и т.н. Но според официалната статистика, за 2019 г. броят е 463 милиона души", допълни Дедов. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК