ЕС иска да реформира СЗО

Промените предвиждат увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки

23.10.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
ЕС иска да реформира СЗО

Европейският съюз изготви пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация, предвиждащи увеличаване на прозрачността на механизма за сътрудничество със страните членки. Това съобщи Ройтерс с позоваване на проектодокумента.

Текстът на документа от 19 октомври е изготвен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС на фона на критиките по адрес на Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени от СЗО в самото начало на пандемията. Той съдържа многомесечен "план за отстраняване на недостатъците на СЗО във финансирането, управлението и законовите пълномощия".

Пакетът предполага, че СЗО ще предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на механизма за проследяване на съблюдаването на страните членки на Международните здравни разпоредби. Тези мерки трябва да включват осигуряване на бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавите членки, информира БГНЕС.

Обсъждането на проекта от министрите на здравеопазването на страните от ЕС трябва да се проведе във формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на събранието на СЗО в средата на ноември.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК