Великобритания експериментално ще заразява доброволци с Ковид-19

Проектът ще се ръководи от учени от Имперския колеж в Лондон

20.10.2020 | 22:08 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания експериментално ще заразява доброволци с Ковид-19

Британски изследователи ще заразят умишлено десетки доброволци с Ковид-19, за да открият възможно най-малката доза, която причинява инфекция с новия коронавирус, съобщава националният ежедневник The Times.

Събраните данни ще проправят пътя за по-нататъшни "предизвикателни изпитания" – при които участниците ще бъдат целенасочено заразявани - които ще бъдат използвани за ускоряване на процеса на разработването на ваксини.

Очаква се първото проучване да започне през януари догодина. В него ще се включат между 30 и 50 здрави доброволци на възраст между 18 и 30 години. Те ще бъдат заразени с Ковид-19 и изолирани за период между две и три седмици в специално отделение на Кралската безплатна болница в Лондон. За експеримента доброволците ще получат около 4000 британски лири - тарифа, определена не спрямо медицинските рискове, пред които са изправени, а времето, което ще отделят за теста. След това те ще бъдат призовавани за редовно последващо наблюдение за срок една година, съобщава "Фокус".

Проектът ще се ръководи от учени от Имперския колеж в Лондон и ще включва hVIVO, компания, специализирана в изпитателни проучвания. Правителството в Лондон влага 33,6 милиона британски лири за проекта. Първата му цел ще бъде да научи най-малкото количество вирус, което е необходимо, за да се инфектира човек с новия коронавирус. Имунните отговори на доброволците ще бъдат внимателно наблюдавани, като се предоставят данни, които също ще бъдат включени в разработването на нови антивирусни лечения.

Намаляването на дозата вирус, на която са изложени доброволците, трябва да минимализира риска от тежки симптоми и опасни усложнения. Това се счита за критично, тъй като няма надеждно "спасително лечение" за предотвратяване на тежки заболявания. Първоначално изпитанията ще изключат чернокожи участници и хора от малцинствения произход, които са изложени на по-висок риск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК