Тревожно: Все по-малко мъже стават учители

Това може да остави момчетата без модел на подражание в живота

19.10.2020 | 13:15 Редактор: Радостина Димитрова
Тревожно: Все по-малко мъже стават учители

Хиляди учители мъже напускат класните стаи в средните училища всяка година, подхранвайки опасенията, че липсата на модели за подражание допринася за недостатъчното добро представяне на момчетата в училище. Това пише британският вестник The Times, цитиран от aгенция "Фокус".

Тази тенденция през последното десетилетие означава, че мъжете съставляват малко повече от една трета от учителите в средните училища на национално ниво и само една четвърт в някои региони. В началните училища само един от от седем учители е мъж.

Цифрите предизвикаха призиви за по-големи усилия за насърчаване на мъжете в учителската професия, тъй като специалистите казват, че недостигът им допринася за това белите момчета от работническата класа да не успяват да достигнат момичетата.

Напускането на учители от мъжки пол също може да влоши недостига по специализирани предмети като математика и физика, тъй като броят на завършилите мъже в дисциплините значително надвишава броя на жените.

Спадът на учителите от мъжки пол е налице във всички региони на Англия, освен във вътрешен Лондон. Най-малко е вероятно мъжете да започнат да преподават в североизточната част, където във всички училища едва 24,4% от учителите са мъже.

Тенденцията вероятно е била причинена от замразяването на заплащането на учителите и други служители в публичния сектор, наложено от коалиционното правителство. Двегодишното замразяване беше последвано от намаление от 1% до 2018 г. Специалистите посочиха проучване на ОИСР, което показва, че за мъжете заплатите са по-важни, отколкото за жените, когато решават дали да започнат да преподават, и казва, че заплащането на учителите е спаднало реално с 16 на сто през десетилетието.

Повече мъже кандидатстваха за учители тази година, като пандемията от коронавируса предизвика голям ръст на заявленията, но повече кандидати мъже кандидатстват в хода на учебната година и казват, че мъжете са посклонни да напуснат: 10,6% от учителите мъже напускат всяка година, в сравнение с 9,8% от жените. Делът на мъжете учители чернокожи и от други етнически малцинства, е 17 на сто, като най-общо отразява този на населението, в който те са 16 на сто.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК