Такева: Ръстът на младите учители в образователната система е 18%

Средната възраст на преподавателите в образованието намалява - вече е под 50 години

14.10.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Такева: Ръстът на младите учители в образователната система е 18%

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната". Това коментира в Русе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя обясни, че с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По думите ѝ, сега ръстът на младите учители в образователната система е 18 процента. Тази година работа са започнали 2500 млади педагози.

Такева обясни, че се организират срещи с магистри и бакалаври от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. По думите й, ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години. Преди време тя е била 52-53 години.

"Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", каза Михайлова. В Русе Михайлова и Такева участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.

Михайлова обясни, че по последни изследвания се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея, то е неограничаващо образование, има възможност за мобилност, като можеш веднага да се реализираш.

Михайлова каза още, че е важно и проследяването на завършващите професионално образование. Това е един от показателите за качеството на обучение. Тя посочи, че по проект сега се работи в три пилотни области в страната, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК