Меркел: Стойте си у дома! Пандемията е в много сериозна фаза

"Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото", заяви тя

17.10.2020 | 15:12 Редактор: Искра Ангелова
Меркел: Стойте си у дома! Пандемията е в много сериозна фаза

Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлера Ангела Меркел да предупреди за "много сериозна фаза". Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешно необходими, съобщава АРД.

"Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във Вашето населено място", каза тя.

Германия се намира в "много сериозна фаза на коронавирусната пандемия". Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

"Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има", подчерта Меркел.

Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държат заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение.

Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано, подчерта канцлерът. Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци.

За да се ограничи разпространението на вируса, контактните лица на всяко заразено лица трябва да бъдат информирани, за да прекъснат веригата на заразяване. Здравните власти се справиха "чудесно", но когато броят на заразените стана твърде голям, вече няма да успяват.

Ръководителят на канцеларията Хелге Браун също е загрижена за капацитета за проследяване на инфекциозните вериги. Тя обяви, че ще мобилизира повече помощници в подкрепа на общините при проследяване на контакти. В допълнение към контингента на Бундесвера с до 15 000 войници ще се види дали има допълнителен кадрови резерв във федералното правителство и в местната власт, предава БГНЕС.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер дори предупреди за провал на проследяването на контактите. “На път сме да загубим контрол в някои региони в Германия, а това е изключително опасно” каза той.

Ако инфекциите вече не могат да бъдат проследени, както в Холандия, Франция, Испания и Чехия, контактите трябва да бъдат ограничени генерално, обясни Зьодер. Това е възможно само при заключване или подобни строги мерки

По данни на института "Роберт Кох" съобщава за трети пореден ден за рекордния брой от 7 830 нови инфекции. Това е с около 500 повече от вчера и е най-голямата бройка от началото на пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Стой си ти вкъщи и не коментирай неща, които не разбираш. Само всяваш паника у хората. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
ники
преди 3 години
*** мръсни стойте си въс имате пари,а хората гладни ли да стоят някой вярва ли ви вече въобще Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Това е най-сигурното. Колкото се може повече изолация. Сигнализирай за неуместен коментар