Европа става чиновническа, няма лидери и визионери

Коментар на международния експерт Илия Лазаров в "Денят ON AIR"

16.10.2020 | 21:35 Редактор: Ралица Братанова

Лидерите на страните членки на Европейския съюз отложиха за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази загриженост за минния сектор в страната и каза, че по предварителни оценки България може да си позволи съкращаване на парниковите емисии с до 40%.

"Ключовото за енергетиката е, че държави като нас, които са силно зависими от въглищата и генерират големи емисии, ще трябва да се преструктурират. А това е свързано и с много човешки съдби", коментира международният експерт Илия Лазаров в "Денят ON AIR".

По думите му една от версиите, които се лансират, е въглищните ни централи да се газифицират постепенно и това било възможно, но не е ясно дали е рентабилно. 

"Един от големите проблеми на Европа е, че няма лидери. Визионери също липсват. Европа започва да става чиновническа и това е голямата криза на ЕС. Трябва да има повече политическа воля", категоричен бе Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха да продължат преговорите с Великобритания за ново търговско споразумение и през идните седмици, но не по-късно от 31 декември. 27-те обаче засилват подготовката си за Brexit без сделка.

"Едно излизане без сделка означава дълго време да има напрежение между Европа и Великобритания. Без търговско споразумение ще се намали търговията. Ще има проблем на движението на хора и стоки. Всичко това ще разстрои сега съществуващата система. Материалните загуби са най-малката част", коментира още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК