Обединеното кралство изправено пред недостиг на храна през януари

Това заяви изпълнителният директор на най-големия британски супермаркет

17.10.2020 | 10:00 Редактор: Георги Камарашев
Обединеното кралство изправено пред недостиг на храна през януари

"Може да има краткосрочен недостиг на пресни храни, когато преходният период за напускане на Великобритания от Европейския съюз приключи през януари", заяви Джон Алън, изпълнителен директор на най-големия британски супермаркет.

"Не можем да изключим възможността да има известен недостиг на някои видове прясна храна, поне за кратко", каза Алън в интервю за телевизия Bloomberg.

Очакванията му са всякакви смущения да се "нормализират бързо", като алармира, че е излишно потребителите да се паникьосват или да трупат запаси.

"Националните доставки на храни ще продължи, но може да има някои неща, без които да се научим да живеем в продължение на няколко седмици, вероятно няколко месеца", допълни той.

Алън, който е и вицепрезидент на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че перспективата за затруднения на входните точки на Великобритания се случва във "най-лошия възможен момент за хранителната индустрия". Оттеглянето на Великобритания от единния пазар и митническия съюз следва натоварения коледен период, когато складовете на хранителни стоки са пълни с празнични продукти и има "много малко свободен капацитет за изграждане на запаси."

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК