Радев поздрави Гърция за решението на Microsoft да инвестира $1 млрд.

Президентът се срещна с министър-председателя Кириакос Мицотакис в Атина

14.10.2020 | 16:25 Редактор: Тодор Петров
Радев поздрави Гърция за решението на Microsoft да инвестира $1 млрд.

Перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, насърчаване на взаимните инвестиции и сътрудничеството в сферата на сигурността. Това обсъдиха на среща в Атина президентът Румен Радев и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. 

Двамата проведоха среща на четири очи в рамките на посещението на българския държавен глава в Гърция, която продължи почти час. Обща бе позицията, че борбата с нелегалната миграция, противодействието на тероризма и преодоляването на предизвикателствата пред сигурността в нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности.

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, а и за целия Европейски съюз, подчертаха Румен Радев и Кириакос Мицотакис. 

Двамата обсъдиха необходимите условия и реформи за модернизация и привличане на стратегически инвеститори. Във връзка с това българският президент поздрави Кириакос Мицотакис с решението на Microsoft да инвестира 1 млрд. долара в Гърция за създаването на регионален център на данни. Очаква се до 2025 г. тази инвестиция да стимулира разкриването на десетки хиляди работни места в страната. 

Румен Радев изрази надежда, че партньорството между двете държави в областта на информационните технологии и дигитализацията ще продължи да се задълбочава, съобщиха от прессекретариата на държавния ни глава.

Снимка: Прессекретариат на президента

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК