Планират забрана на електрически тротинетки в центъра на Копенхаген

Mярката се радва на широка обществена подкрепа

10.10.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Планират забрана на електрически тротинетки в центъра на Копенхаген

Копенхаген иска да забрани отдаването под наем на електрически тротинетки в центъра на града, заявиха градски служители, което би било едно от най-строгите правила срещу символа на новата "икономика на споделянето“, пише AFP.

"Вече няма да е възможно да наемете или паркирате електрическа тротинетка в повечето от най-застроените райони в Копенхаген от 1 януари“, заяви градският отдел за екологични и технически услуги в имейл до AFP.

На практика мярката ще забрани тротинетките в историческия център на града и прилежащите квартали, където вече е забранено да се паркират.

"За съжаление, срещнахме големи проблеми с тези електрически тротинетки. Изключително трудно е за възрастните хора да се придвижват, когато се разхождат", каза общинският съветник Рун Дибвад по TV2. Мярката трябва да бъде одобрена от общинския съвет, но се радва на широка подкрепа, предава "Фокус".

Въпреки че са символ на "икономиката на споделяне“, тротинетките са опасни за другите, лавират между пешеходците и биват паркирани лошо, заради което много градове ограничават тяхната употреба.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК