Обвинения и в дебата между кандидатите за вицепрезидент на САЩ

Основна тема беше пандемията от коронавирус

08.10.2020 | 08:54 Редактор: Ралица Братанова

Кандидатите за вицепрезидент на Съединените щати -  Майк Пенс и Камала Харис, се изправиха един срещу друг в дебати преди изборите за държавен глава на 3 ноември. Дебатите се проведоха в зала на Университета на Юта в Солт лейк сити, като двамата опоненти бяха разделени от пластмасови прегради и стояха на разстояние един от друг.

По време на близо двата часа, колкото продължи дебатът, двамата кандидати за вицепрезидент бяха разделени от плексиглас заради мерките, свързани с коронавируса. И през преградите обаче се стигна до ожесточени словесни сблъсъци. Поводът - именно пандемията от Ковид-19. Демократът Камала Харис обвини президента Доналд Тръмп в най-големия провал на президентска администрация в историята. 

"В страната повече от 210 000 американци починаха, над 7 милиона са заразените, всяка пета фирма затвори и над 30 милиона души останаха без работа за последните няколко месеца", каза Харис.

Според нея Тръмп многократно е демонстрирал своето несериозно отношение към ситуацията, като в същото време се е появявал редовно на публични събития без предпазна маска. А републиканецът Майк Пенс определи планът за овладяване на Ковид-кризата на опонентите си като плагиатство. 

"Нашата страна премина през изпълнен с предизвикателства период тази година. Искам обаче американският народ да знае, че още от първия ден президентът Тръмп постави здравето на САЩ на първо място", подчерта Пенс.

Въпросите на здравеопазването и данъчната политика също скараха кандидатите за вицепрезидент. Харис критикува и икономическите политики на Тръмп. Според нея той е изгубил търговската война с Китай, което пък Пенс определи като победа. А докато течеше дебатът, в студиото се появи неканен гост. Муха кацна на главата на Пенс и предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК