Директни обиди и обвинения в корупция на дебата между Тръмп и Байдън

Двамата кандидати загърбиха добрия тон и влязоха в спор

30.09.2020 | 14:50 Редактор: Виктория Гетова

Директни обиди, обвинения в корупция и непрекъснати прекъсвания. Така протече първият телевизионен дебат между Доналд Тръмп и съперника му за поста - Джо Байдън. Има ли победител и победен?

В 90-минутен челен сблъсък по най-наболелите теми в Съединените щати - Доналд Тръмп и Джо Байдън загърбиха традиционно добрия тон по време на дебата и го превърнаха в спор, белязан от директни обиди и непрестанни прекъсвания.

В дневния ред на дебатите присъстваше широк диапазон от теми, включително расизма, икономиката и пандемията. Очаквано Ковид-19 постави двамата в крайно противоположни позиции - от една страна за Америка потънала в дълбока криза, а от друга - за страна напълно овладяла ситуацията.

"Той (Тръмп) знаеше какво се случва, знаеше колко е опасно още през февруари и дори не ви каза. Много хора умряха и много повече ще умрат, освен ако той не стане по-умен", коментира Джо Байдън за американския президент.

"Не използвай думата "умен". Няма нищо умно в теб, Джо. Ти обърка името на университета, в който си учил. Дипломирал си се или с най-ниския успех, или с един от най-ниските", отговори от своя страна на нападките Доналд Тръмп.

В разгорещения спор между кандидатите ключова беше и темата за икономическия срив и желанието на Байдън за ново затваряне на страната, ако броят на заразените с Ковид-19 се увеличи. Доналд Тръмп категорично заяви - нова карантина ще бъде пагубна.

"Трябва да отворим щатите. А този човек ще затвори цялата страна и ще я унищожи", каза още президентът на САЩ.

Байдън посочи, че милионери като Доналд Тръмп са се справили с кризата и дори са станали по-богати и добави, че икономиката не може да се възстанови, ако няма справяне със здравната криза.

Обстановката се нажежи допълнително, когато дебатът премина към темата за расизма и дискриминацията. Байдън обвини президента Тръмп в насаждането на омраза на расова основа

"Ти се отнасяше с афроамериканците по-зле, отколкото почти всички. Виж закона ти за престъпността от 1994 г., където ги нарече "хищници". Те все още помнят това. Ти си ги наричал с даже доста по-лоши имена", заяви още кандидатът за президент Джо Байдън.

Климатичните промени, здравната система и данъците на Тръмп бяха сред останалите акценти по време на дебата.

Според анализатори обаче вероятността той да повлияе на изборните нагласи е малка. А само 35 дни преди изборния ден, социологическите проучвания сочат, че надпреварата за поста ще е изключително оспорвана.

Вижте повече по темата в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК