Гръцки съд определи неонацистката партия "Златна зора" за престъпна организация

Новата демокрация винаги, непрекъснато и навсякъде се бори с фашизма", заяви гръцкият премиер Мицотакис

07.10.2020 | 19:46 Редактор: Георги Камарашев

Съдът реши - лидерите на гръцката партия "Златна зора" са виновни за ръководенето на организирана престъпна група. Присъдите бяха съобщени от високоговорители пред сградата на съда в Атина, където се събраха хиляди хора на протест, докато течеше процесът.

Победа срещу неонацизма - така гърците определиха решението на апелативния съд в Атина. Лидерът на партията "Златна роса" - Нико̀лаос Михалоля̀кос - който открито признава, че почитател на Хитлер, и още 6 негови съпартийци бяха признати за виновни за ръководенето на организирана престъпна група. Привърженикът на "Златна роса" - Йоргос Рупакиас - беше признат за виновен за убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас през 2013 г. 

Със сълзи в очите майката на музиканта приветства решението на съда.

Още 15 души бяха признати за виновни за съучастие към престъпната дейност на антимигрантската политическа партия, която по време на тежката икономическа криза беше третата по популярност партия в страната. Днес тя не участва в политическия живот на Гърция. 

"Като премиер съзнателно се въздържам да коментирам съдебни решения. Като гръцки гражданин обаче участвам във всеобщото удовлетворение за признаването на престъпния му характер. Новата демокрация винаги, непрекъснато и навсякъде се бори с фашизма", заяви гръцкият премиер Мицотакис.

Обвиняемите ще бъдат подведени под отговорност и за редица други престъпления, като насилствени нападения срещу мигранти и срещу леви политически опоненти. Делото се проточи в продължение на пет години, а днес по време на неговата заключителна част, пред съда се събраха хиляди.

Множеството посрещна решението с бурни аплодисменти и възгласи на задоволство. Група демонстранти обаче хвърлиха коктейли "Молотов", а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 1 година
Още по-трагично е, колко време им отне на "съдиите" да констатират изгрева и залеза. Пълна парлама е това скъпо, скъпо правосъдие. Занимания с история на легендарни времна - Темиа и т.н. ясно показва безсилието и най-вече капацитета на съвременната правна система. Единственото достойнство за историята ще е това, че никак не е лесно да научиш 5% от тел. указател наизуст! Сигнализирай за неуместен коментар