Екологична катастрофа: Мъртви животни по бреговете на полуостров Камчатка

Анализи показват във водата там "четворно повече петролни продукти" от нормата

05.10.2020 | 23:57 Редактор: Юлия Христова
Екологична катастрофа: Мъртви животни по бреговете на полуостров Камчатка

Дни наред по бреговете на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия лежат починали тюлени, октоподи и морски таралежи. От "Грийнпийс" алармират за "екологична катастрофа", предаде Франс прес.

Става дума най-вече за популярния предимно сред сърфистите плаж Халатир и залива Авача, който се намира на тихоокеанския бряг.
 
Природозащитната организация посочва, че анализи показват във водата там "четворно повече петролни продукти и 2,5 пъти повече фенол" от нормата. Те уточнява още, че причините за замърсяването са неизвестни засега.


 
Антон Морозов, директор на голяма местна школа по сърф, е публикувал в социалните мрежи снимки като илюстрация за щетите, нанесени на околната среда.
 
Интернет звездата Юрий Дуд, който се е прочул с шокиращи документални предавания, добавя, че от три седмици вече всички усещат "странни неприятни симптоми след сърфиране".
 
Той споменава и последици като болки в очите и гърлото, както и "отравяне" с вода с необичаен мирис и вкус. Според него симптоми се появявали дори без директен контакт с водата.
 
"Мащабът на бедствието можеше да бъде ограничен, ако виновниците бяха по-смели, ако си бяха признали грешката и започнали спасителни операции", заявява той.
 
"Грийнпийс" посочват, че са изискали от властите незабавно разследване на случая, оценка на щетите и спешно отстраняване на последиците, пише dnes.bg.
 
Местните власти от своя страна не са заявили за никакви промишлени аварии или необичайни събития в региона наскоро. През уикенда губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заплаши с уволнение служители, които понечат да разкрасят и омаловажат ситуацията.
 
Той обеща да изпрати проби за анализ в Москва, за да установи реалните факти, допълва АФП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК