Руски траулер потъна край Камчатка, 54 души загинаха

Причината за инцидента най-вероятно е нарушаване на правилата за безопасност

02.04.2015 | 08:49 Редактор: Ирина Георгиева
Руски траулер потъна край Камчатка, 54 души загинаха

Руски траулер потъна край полуостров Камчатка, съобщи BBC. Потвърждава се смъртта на поне 54 моряци, а други 63 са били спасени. От спасените мнозина са с хипотермия, според руския спасителен център Far East. 

На борда на "Дальний Восток" е имало 132 души. 78 от членовете на екипажа са руснаци, останалата част са от Латвия, Украйна, Мианмар и Вануату. Според РИА Новости на борда е имало и пътници.

Корабът е потънал в Охотско море, на 330 км западно от село Кротугоровски в региона Камчатка и 250 км южно от град Магадан, в първите минути на 2 април 2015.

"Спасителната операция продължава. Все още търсим 15 души. До този момент не знаем какво точно е причинило трагедията." - заяви Виктор Клепиков, координатор на морския спасителен център на Петропавловск-Камчатка пред Reuters.

В спасителната операция участва и хеликоптер.

Една от теориите е, че плаващи ледени късове може да са пробили обшивката на кораба, смятат руските спасителни служби. Водата е заляла двигателното отделение и траулера е потънал в рамките на 15 минути, допълни местен клон на руското Министерство на извънредните ситуации.

Друга версия е корабът да е потънал по време на авария при прибирането на трала.

Компанията-корабособственик Магелан ООО е казал, че причина за катастрофата е грешка на капитана. Компанията е придобила неотдавна кораба, който е минал скоро основен ремонт и нямало съмнение в техническото му състояние, твърди кобственикът.

Дальний Восток е бил с пристанище на домуване Невелск на о-в Сахалин.

Корабът не е подавал сигнал за бедствие, съобщава РИА Новости.

След катастрофата в морето са били открити четири сала с хора, които са били прибрани от минаващи кораби. В района са се събрали около 30 риболовки кораба.

Прибрани са били 54 тела на членове на екипажа. 63 са оцелелите, съобщава РИА. Агенцията цитила неназован източник от агенции за извънредни ситуации в района, според когото шансове за останалите хора, които може би са живи практически няма.

15-20 мин. може да оцелее човек във вода с температура около 0 градуса.

Междувременно руската информационна агенция ТАСС цитира високопоставено длъжностно лице на региона Камчатка, който смята, че екипажът може да е нарушил правилата за безопасност при превишаване на капацитета на съхранение на товари.

Сергей Хабаров заяви, че правилата за безопасност може да са били пренебрегнати и ограниченията за товар може да са били надхвърлени.

За момента се изключва вероятността корабът да е потънал в резултат на атмосферните условия - вълнението на морето е само 1,5 бала и видимостта е до 20км.

Корабът не е изпратил сигнал за помощ преди да потъне, според местни  медии.