fallback

Конфликтът Нагорни Карабах се възпламенява периодично

Ползват се оръжия, забранeни от международни конвенции, посочи проф. Захариев

05.10.2020 | 21:32 Автор: Юлия Христова

Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни, a кризата между Азербайджан и Армения се задълбочава. 

"Този конфликт в Нагорни Карабах се възпламенява периодично", отбеляза "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев и допълни: "Светът става все по-нестабилен, все по-фрагментиращ се. Основни принципи започват да не означават нищо. Вътрешнополитически сблъсъци се прехвърлят в международните отношения".

"Имаме засилващия се натиск на новите тигри в Азия, както и големи страни като Бразилия и Турция. Тя се явява говорител на целия мюсюлмански свят. Самият конфликт е достатъчно безумен, за да се даде решение по военен път", подчерта той. 

По думите му имало и етнокултурна и религиозна нетърпимост покрай битката за Кавказ, в която голяма роля играела и Англия. 

Според Захари Захариев Реджеп Ердоган има твърде много проблеми. Не можело да се говори за особено сърдечни отношения между арабите и Турция. 

"Нагорни Карабах, като автономна област, е бил около 400-500 хиляди души, а сега с тази война те бягат масово. Ползват се оръжия, които попадат под забраната на международни конвенции. Скептик съм по отношение на това дали ще се реши проблемът. Единственият начин е с присъствието на войски на ООН", допълни събеседникът пред Bulgaria ON AIR. 

Проф. Захариев подчерта, че на този етап не се задавало решение, а проблемът напомнял затегнат гордиев възел.

"Нещата са изключително взривоопасни, а България взе една балансирана позиция - именно, че не може решението да е по военен път. С камшик явно може би няма да се реши ставащото, трябва да има икономически фактори", допълни анализаторът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback