Конфликтът Нагорни Карабах се възпламенява периодично

Ползват се оръжия, забранeни от международни конвенции, посочи проф. Захариев

05.10.2020 | 21:32 Редактор: Юлия Христова

Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни, a кризата между Азербайджан и Армения се задълбочава. 

"Този конфликт в Нагорни Карабах се възпламенява периодично", отбеляза "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Захари Захариев и допълни: "Светът става все по-нестабилен, все по-фрагментиращ се. Основни принципи започват да не означават нищо. Вътрешнополитически сблъсъци се прехвърлят в международните отношения".

"Имаме засилващия се натиск на новите тигри в Азия, както и големи страни като Бразилия и Турция. Тя се явява говорител на целия мюсюлмански свят. Самият конфликт е достатъчно безумен, за да се даде решение по военен път", подчерта той. 

По думите му имало и етнокултурна и религиозна нетърпимост покрай битката за Кавказ, в която голяма роля играела и Англия. 

Според Захари Захариев Реджеп Ердоган има твърде много проблеми. Не можело да се говори за особено сърдечни отношения между арабите и Турция. 

"Нагорни Карабах, като автономна област, е бил около 400-500 хиляди души, а сега с тази война те бягат масово. Ползват се оръжия, които попадат под забраната на международни конвенции. Скептик съм по отношение на това дали ще се реши проблемът. Единственият начин е с присъствието на войски на ООН", допълни събеседникът пред Bulgaria ON AIR

Проф. Захариев подчерта, че на този етап не се задавало решение, а проблемът напомнял затегнат гордиев възел.

"Нещата са изключително взривоопасни, а България взе една балансирана позиция - именно, че не може решението да е по военен път. С камшик явно може би няма да се реши ставащото, трябва да има икономически фактори", допълни анализаторът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК