Тръмп vs. Байдън: Кои щати са решаващи за изхода на събитията?

Всичко за предстоящия вот зад Oкеана може да гледате тази вечер във филма на Миглена Георгиева "USA – изборна математика"

03.10.2020 | 14:21 Редактор: Георги Камарашев

На фона на новината за заразата на Доналд Тръмп с коронавирус - в Съединените щати тече предизборна кампания. От както се провеждат избори там, няколко щата решават изхода на битката. Наричат ги суинг или колебаещи се. Предварително вотът на техните избиратели не е ясен и затова желаещите да влязат в Белият дом фокусират кампаниите си там. 

Казват, че в модерната история на Щатите няма президент, който да е спечелил без да е победил в Охайо. Всичко за предстоящия вот зад океана може да гледате тази вечер във филма на Миглена Георгиева "USA – изборна математика".

Обикновено това са десетина щата, сред които Флорида, Охайо, Пенсилвания, Невада, Северна Каролина, Мичиган. Там партиите концентрират огромни ресурси за реклама, предизборни обиколки на кандидатите за президент и организират много срещи с избиратели.

"Това е математика – като направиш една таблица – ляво и дясно, и като видиш картата като бройка щатове повече червено от синьо, но сините щатове са големи. И затова републиканците имат шанс да печелят, че нали като точки ще съберат повече", каза американският гражданин от български произход Тодор Гаджев.

В тази сложна избирателна система няма Централна избирателна комисия, която да преброи вота и да обяви резултата. Споровете между кандидатите и партиите им се решават в съда, както и въпросите за финансирането на кампаниите.

Вижте повече във филма на Миглена Георгиева "USA – изборна математика".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК