Tesla с рекорден брой поръчки през третото тримесечие на годината

Въпреки добрите новини акциите на компанията поевтиняват с над 5%

02.10.2020 | 23:33 Редактор: Юлия Христова
Tesla с рекорден брой поръчки през третото тримесечие на годината

Tesla е изпълнила рекорден брой поръчки през третото тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите. Компанията запазва водещата си позиция на пазара на електрически превозни средства, но въпреки това темпът е по-бавен от необходимия, за да достигне целта си за годината.

Производителят от Пало Алто е доставил 139 300 автомобила, надминавайки предишния си рекорд от 112 000 коли през четвъртото тримесечие на 2019 г. Стойностите са и над прогнозираните 129 950 бройки от проучване на Bloomberg.

Въпреки добрите новини акциите на Tesla поевтиняват с над 5% малко след 19:30 часа българско време, което е част от по-широките разпродажби на американския пазар заради новината, че президентът Доналд Тръмп е с положителна проба за коронавирус.

Tesla не съобщава дали все още очаква да достави най-малко половин милион превозни средства тази година, което би било ръст от 36% спрямо 2019 г. Към 30 септември компанията е изпълнила поръчки за 318 350 коли. За да отговори на целта, ще трябва да е готова със 181 650 автомобила до края на декември.

Но за компанията може да се окаже трудно да произведе толкова коли през четвъртото тримесечие, посочва Дан Леви, анализатор на Credit Suisse, в бележка до своите клиенти.

На своето събитие "Battery Day“ в края на септември изпълнителният директор Илон Мъск потвърди целта от 500 000 коли за 2020 г., като посочи, че очаква увеличение на доставките от 30-40% спрямо предходната година, съобщава Investor.bg.

Представянето на Tesla е лъч светлина в мрачния небосвод на автомобилния пазар от началото на коронавирусната пандемия. Тримесечните продажби са барометър за световното търсене на електрически автомобили, тъй като компанията на Мъск се стреми да запази лидерската си позиция спрямо стартъпи и наложили се вече производители, които тепърва планират пускането на пазара на нови модели през идните години. Пазарният дял на Tesla през миналата година бе 16%, показват данни на McKinsey & Co.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК