Евролидерите с обща позиция срещу ожесточените боеве в Нагорни Карабах

Те са осъдили и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални

02.10.2020 | 18:50 Редактор: Юлия Христова

Среднощна среща на европейските лидери приключи със санкции срещу Беларус и остър тон срещу Турция. Евролидерите се обединиха в обща позиция срещу действията на Анкара в Средизeмно море и за ожесточените боеве в Нагорни Карабах. 

До 3 часа през нощта евролидерите са обсъждали най-напрегнатата тема - отношенията с Турция. Европейският съвет декларира пълна солидарност с Гърция и Кипър и отправи твърдо послание като заплаши със санкции Анкара, ако не престане с незаконните си дейности в Средиземно море.

Категоричната позиция срещу Турция осигури подкрепата на Кипър за налагане на санкции срещу Беларус. Мерките ще засегнат около 40 представители на страната заради използването на сила на протестите срещу президента. Сред тях, засега, не е Александър Лукашенко. А Беларус също заплаши с контрасанкции. 

Лидерите обсъждаха и най-ожесточените сблъсъци в Нагорни Карабах от четвърт век. 

Лидерите са осъдили и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. А след среднощните разговори премиерът Бойко Борисов информира и председателя на Европейската народна партия Доналд Туск. 

Във Facebook в страницата на премиера бе написано, че Туск е изразил подкрепата си към правителството. В страницата на лидера на ЕНП обаче акцентът беше друг. 

Туск посочва, че страната е изминала дълъг път от първия кабинет на Борисов, но предизвикателствата остават. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК