Борисов говори в Брюксел за Навални, Беларус и Нагорни Карабах

Премиерът се срещна с президента на ЕНП Доналд Туск

02.10.2020 | 14:10 Редактор: Ралица Братанова

Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха тази нощ съгласие за налагане на санкции на беларуски представители заради потушаването на протестите на президентските избори и манипулации на вота. 

В рамките на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Европейската народна партия Доналд Туск.

Министър-председателят изтъкна, че евролидерите са излезли с позиция за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

"Що се касае за Беларус, сме категорични, че Европейската комисия трябва да се подготви с финансов и икономически план за демократичното развитие в страната", отбеляза Борисов. 

Българският премиер посочи, че с колегите си от Съвета са осъдили отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и настояват виновните да бъдат наказани.

"Категорично осъдихме отравянето на Навални", заяви Борисов.

На заседанието Турция беше предупредена, че могат да ѝ бъдат наложени санкции, ако продължи с незаоконните си сондажните действия за търсене на газ в Източното Средиземноморие край Кипър.

"Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга - да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции", заяви премиерът.

Борисов изрази благодарност за огромната работа по темата, свършена през последните седмици от канцлера Ангела Меркел и Германското председателство, от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 3 години
Каквото му кажат такива ги дрънка....Кукла на конци и Васал. Сигнализирай за неуместен коментар