Някои митове и истини за коронавируса

Помагат ли маските също и в затворени пространства?

30.09.2020 | 22:54 Редактор: Тодор Петров
Някои митове и истини за коронавируса

Погрешна е представата, че при Ковид-19 заразата се предава основно чрез капчици. Това е един от основните изводи на международна изследователска група, занимаваща се с аерозолите. 

Къде е най-лесно да се заразим или да предадем заразата?

Затворените пълни помещения, рядкото проветряване, непосредствената близост, както и говорът, пеенето, викането или тежкото дишане улесняват разпространението на вируса. 

Четири от всеки пет регистрирани инфекции на Ковид-19 са се случили именно при такива условия или обстоятелства, гласи друго от заключенията на международната изследователска група, цитирани от германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде "Дойче веле".

Вирусите не виреят при високи температури, значително по-добре се чувстват на студено и сухо. Високите температури обаче намаляват влажността на въздуха, а ниската влажност създава условия вирусите да се задържат по-продължително време. Затова съветът на учените е температурата в дадено помещение да не се променя твърде често и твърде много. 

Много важно е да проветряваме помещенията, тъй като при проветряване обремененият с вируси въздух отвътре се разрежда със свободен от вируси въздух отвън. В жилищните помещения за около 30 минути проветряване се постига смяна на 95 процента от въздуха в помещението с нов отвън. В обществените сгради това може да отнеме до два  часа.

Помагат ли маските също и в затворени пространства?

Категорично! Зависи също и от какъв материал са направени маските и каква защита предлагат те. Но в идеалния случай маските ограничават разпространението на аерозолите. Ако маската е направена от два слоя плат или друг материал, защитата срещу аерозоли може да се повиши до 90 процента или повече.

А дали  можем да се заразим при разминаване с вирусоносител? За предаване на инфекцията се изисква определено време - най-често минават няколко минути. Според учените, няма свидетелства за пренасяне на вируса при разминаване с друг човек. Препоръката тук е маски да се носят не само при дълъг престой в затворено помещение, но също и на открито в пространства с повече хора. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК