Помпео: Анкара и Атина да намалят напрежението чрез диалог

Държавният секретар на САЩ подкрепи преговорите между двете държави

29.09.2020 | 23:44 Редактор: Георги Камарашев
Помпео: Анкара и Атина да намалят напрежението чрез диалог

Американският държавен секретар Майк Помпео подкрепи преговорите между Гърция и Турция за разрешаване на напрежението в Източното Средиземноморие, като същевременно обяви засилено военно присъствие на САЩ в региона.

Гърция и Турция, и двете страни членки на НАТО, прекараха седмици в пререкания, след като Анкара изпрати изследователски кораби през август в потенциално богати на залежи на горива води, към които претенции имат и Анкара, и Атина.

"Силно подкрепяме диалога между съюзниците в НАТО Гърция и Турция и ги насърчаваме да възобновят обсъждането на тези въпроси възможно най-скоро", заяви Помпео след посещение в база на НАТО на гръцкия остров Крит.

Той уточни че USS Hershel Williams ще бъде базиран в базата на залива Суда на Крит, която той посети с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Това е буквално перфектният избор в светлината на стратегическото местоположение на съоръжението. И е символ на партньорство в областта на отбраната, което ще продължи да се разширява и да расте", каза държавният секретар.

Базата за подпомагане на военноморската дейност от 44 хектара в Суда е най-важното военноморско съоръжение на САЩ в Източното Средиземноморие.

Помпео, който е на европейско турне, включващо Италия и Хърватия, отправи критики към Русия, че се стреми да "дестабилизира региона, особено Либия" и разпространява "дезинформация за пандемията и се опитва да кадрува в православната църква", информира БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК